Юрист ЗСУ пояснив, що чекає призваних офіцерів запасу, які служитимуть у 2017-му

 

Для проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу буде залучено менше 1% від загальної кількості офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри й досі не служили. Про це заявив начальник юридичної служби Збройних сил України Максим Кушнір, передає “Укрінформ“.

“Ще раз підкреслюємо – мова йде про обмежений призов фахівців, а не про мобілізацію. В даному випадку мова йде про офіцерів первинних посад у підрозділах на рівні взводу або роти. В даний час кількість таких посад обмежена, ми навіть теоретично можемо залучати менше відсотка від загальної кількості офіцерів запасу”, – пояснив Кушнір.

“Тому тим офіцерам запасу, яким буде пропонуватися служба за призовом, скажімо так, пощастить”, – додав він.

За словами юриста, військові комісаріати матимуть можливість відібрати кілька тисяч найкращих фахівців.
Прогнозують навіть “певну конкуренцію” між офіцерами запасу за можливість служби на запропонованих умовах, адже система призову передбачає суттєвий соціальний пакет.

“За призваними офіцерами збережеться місце роботи та середня заробітна плата на весь період військової служби. Такий офіцер буде отримувати в повному обсязі грошове утримання, яке встановлено згідно з його штатною категорією, і буде користуватися всіма пільгами, у тому числі в соціальному і пенсійному забезпеченні, які законодавство визначає для кадрових офіцерів. Військовослужбовця на час призову не можуть звільнити або скоротити [з основного місця роботи], за ним і його сім’єю зберігається право на житлове приміщення, надається компенсація у разі найму житла або надається службове житло”, – розповів юрист ЗСУ.

“Відправляти офіцерів запасу в зону АТО не забороняється, але примушувати до цього не будуть: якщо хтось добровільно захоче відправитися на Донбас або укласти контракт, командування піде назустріч”, – ідеться в повідомленні.

“Ми розглядаємо можливість використовувати офіцерів запасу в бойових частинах, але в місцях їх постійної дислокації, що дозволить вивільняти кадрових офіцерів для участі в ротаціях частин до АТО”, – пояснив Кушнір.

Як повідомлялося раніше, максимальний термін служби офіцерів запасу за таким призовом становитиме 18 місяців.
Під можливий призов підпадають особи віком до 43 років – випускники військових кафедр, які досі не служили в Збройних силах; загалом орієнтовно 4 тисячі.
Пільги їм під час служби передбачає зокрема нова редакція закону “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо удосконалення порядку проходження військової служби”від 6 грудня 2016 року.

Читайте також:
“Призов-2017 офіцерів запасу після військових кафедр – це фактично нова мобілізація”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна