В Міноборони пояснили, хто зможе раніше звільнитися із ЗСУ, розриваючи контракт “до кінця особливого періоду”

 

При складанні графіку звільнення військових, які укладали зі Збройними силами контракт до кінця особливого періоду, будуть враховуватись насамперед терміни їх служби в АТО, сімейні та інші обставини.
Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу в МОУ 11 січня розповів начальник управління кадрового забезпечення офіцерським складом – заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ Марк Андрусяк.

У відомстві констатують: відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби”, ухваленого Верховною радою 6 грудня 2016 року, право на звільнення набуває значна кількість військовослужбовців за контрактом.
“Вони будуть звільнятися поступово протягом року”, – зазначив полковник Марк Андрусяк.

За його словами, “при звільнені військовослужбовців основним критерієм є термін проходження військової служби. Наступний критерій – це перебування у зоні проведення антитерористичної операції”.
“Також зважатимемо на сімейні обставини військовослужбовця”, – пояснив полковник Андрусяк.

Заступник начальника Головного управління персоналу Гештабу окремо наголосив, що одним із чинників швидкості звільнення буде збереження боєздатності військових частин.

“Одним із вагомих факторів у визначенні графіку звільнення є першочерговість звільнення військовослужбовців з бойових військових частин… Таке звільнення буде здійснюватися після завершення виконання бойових завдань. Це означає, що в період виконання завдань військовою частиною в районах проведення АТО військовослужбовці звільнятися не будуть“, – повідомив Марк Андрусяк.

“Поступове звільнення згаданих категорій військовослужбовців протягом одного року дозволить спрогнозувати розвиток кадрової ситуації у Збройних силах України та не допустити зниження їх боєздатності”, – додав він.




Нагадаємо, президент Петро Порошенко 4 січня 2017 року підписав ухвалений Радою в грудні закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби”.

6 грудня Верховна Рада з другої спроби таки дозволила військовослужбовцям розривати контракти, укладені “до кінця особливого періоду”. За законопроект № 5337 у День Збройних сил України проголосували 239 нардепів.

Згідно з документом, право на звільнення з військової служби отримують військовослужбовці, що проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту (ті, хто уклали контракт у мирний час).
Також – військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби (ті, хто уклали контракт в особливий період).

Такі особи можуть за бажанням продовжувати військову службу за новим контрактом, що укладається на умовах, передбачених частиною четвертою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, якщо вони виявили таке бажання.

Водночас, згідно з поправкою, прийнятою з голосу, звільнення відбудеться не одразу: на розробку порядку звільнення військовослужбовців відводиться 1 рік.

Раніше Порошенко ветував попередній законопроект з цього приводу, що не передбачав “стабілізаційного” періоду в разі, коли із ЗСУ захочуть звільнитися десятки тисяч військових, які в 2014 році уклали контракти “до кінця особливого періоду”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна