УІНП: Руйнування пам’ятника полякам у Гуті Пеняцькій – провокація для загострення польсько-українських стосунків

 

Український інститут національної пам’яті засудив руйнування пам’ятника полякам у селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині. Про це йдеться в заяві, наданій “Новинарні” прес-службою УІНП.

Днями невідомі вандали підірвали й розмалювали нацистською символікою пам’ятник, встановлений у Гуті Пеняцькій 11 років тому на згадку про поляків, убитих під час Другої світової війни.

“Пам’ятник, споруджений у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944-му мешканців села, але й символом участі третіх сил у розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька – це польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців”, — наголошується в заяві УІНП.

В Інституті національної пам’яті вважають, що дії вандалів на українській території не просто схожі до актів вандалізму, які протягом останніх місяців спостерігалися на українських цвинтарях у Польщі. “Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам’ятників”, – підкреслюють у відомстві.

“Плюндрування могил і пам’ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства“, – наголосив голова УІНП Володимир В’ятрович.

Український інститут національної пам’яті також закликав правоохоронні органи України розслідувати цей акт і притягнути винних до відповідальності.

Такий вигляд пам'ятник у Гуті Пеняцькій мав до руйнування. Фото "Град Лева"

Такий вигляд пам’ятник у Гуті Пеняцькій мав до руйнування. Фото “Град Лева”

Варто зауважити, що відео спаплюженого меморіалу з’явилося ввечері 9 січня на щойно створеній сторінці сервісу YouTube “Вільна Україна”, де на заставці – логотип “Правий сектор”, а замість фото користувача – стара емблема ОУН.
Крім цього відео, інших роликів сторінка не містить.
Підпис – “знищен польський пам’ятник” – видає в авторах незнання української мови.

znishhen-polskiy-pamyatnik

Нагадаємо, у перші дні нового року невідомі спалили криївку УПА на Львівщині.

Читайте також:
УІНП видав різку заяву до польської влади
з приводу системного нищення могил вояків УПА. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна