Сторона ОРЛО вперше заплатила за водопостачання з української території

 

В Україні вперше задіяно механізм оплати боргу за водопостачання окремих районів Луганської області.
Про це 6 січня повідомила прес-служба Міністерства України з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб.

Зазначається, що з початку 2016 року під час засідань Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання на сході України неодноразово порушувалося питання щодо пошуку практичних механізмів оплати боргу за водопостачання непідконтрольної уряду України території Луганської області.
Тепер – уперше після майже року перемовин – механізм розрахунків за водопостачання запрацював.

6 січня 2017 року комунальному підприємству “Попаснянський районний водоканал” було сплачено частину боргу в сумі 10,5 мільйонів гривень за водопостачання територій, окупованих так званою “ЛНР”.

КП “Попаснянський районний водоканал” є основним підприємством, яке забезпечує поставку води як на підконтрольну, так і непідконтрольну уряду України територію Луганської області.
Зазначається, що в розрахунках задіяні підприємства, які зареєстровані на підконтрольній уряду України території та здійснюють діяльність у межах українського правового поля.

“Попаснянський райводоканал” тепер зможе погасити заборгованість перед постачальником електроенергії  та відновити поставки питної води в напрямку Луганська.

“Реалізація механізму стала можливою завдяки спільним зусиллям міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та інших зацікавлених органів державної влади”, – сказано в повідомленні.

МінТОТ наголошує на тому, що Україна вживає усіх можливих заходів щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права та про готовність й надалі піклуватися про українських громадян, які проживають в окремих районах Луганської області.

Як повідомляла “Новинарня“, 1 грудня “Попаснянський районний водоканал” припинив постачати воду для 1,2 млн. жителів, що перебувають на тимчасово окупованій території Луганської області.
Зазначалося, що  сума витрат за поставлену на тимчасово окуповану територію України воду за рік складає 230 млн. грн., однак окупаційна влада “ЛНР” не бажає платити за воду, що подається з підконтрольної Україні території. Через це заборгованість КП “Попаснянський районний водоканал” перед ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання” за спожиту електричну енергію складало близько 124 млн. грн.
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гуц заявляв, що єдиний шлях поновлення водопостачання є сплата стороною бойовиків боргів.

Як зазначає заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, у жовтні-листопаді Міжнародний Червоний Хрест сплатив майже 700 тис. доларів, які КП “Попаснянський районний водоканал” заборгувало за спожиту електроенергію, постачаючи воду на непідконтрольну частину області.

ОНОВЛЕНО. “Незважаючи на те, що 10,5 млн. грн. – це тільки 4% від суми боргу непідконтрольної території Луганщини перед КП «Попаснянський районний водоканал», це – перший реальний крок до стабілізації ситуації у регіоні…
Запроваджений механізм розрахунків дозволить збалансувати роботу підприємства та забезпечити цілодобову подачу води 600 тисячам наших громадян, які стали заручниками ситуації”, – прокоментував подію Юрій Клименко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна