Розвідка США оприлюднила доповідь про втручання Росії на користь Трампа. Той пообіцяв посилити кібербезпеку

 

Обраний президент США Дональд Трамп, який вступить на посаду 20 січня, має намір реалізувати програму з оборони від кібератак.

Вона має бути здійснена вже протягом перших 90 днів його президентства, заявив Трамп 6 січня після зустрічі з головою Центрального розвідувального управління Джоном Бреннаном та іншими керівниками спецслужб США.

На зустрічі обговорювалося питання російських хакерських атак під час передвиборчого процесу в США, передає DW.com.

Новий американський лідер визнав, що Росія, Китай та інші країни невпинно намагаються проникнути в банки даних урядових установ, підприємств та організацій, зокрема Демократичної партії США.

Раніше цього дня американська розвідка оприлюднила доповідь про втручання Росії у вибори президента США на користь Трампа.

Президент РФ Володимир Путін розпорядився організувати в 2016 році “кампанію впливу”, спрямовану на те, що підірвати демократичний процес виборів у США та зганьбити кандидата від демократів Гілларі Клінтон.

Як повідомляє Reuters з посиланням на незасекречену версію доповіді, Путін переслідував мету підірвати віру народу в американську демократію та очорнити Клінтон.

“Ми вважаємо, що Путін і російський уряд явно воліли обрання Трапма”, – повідомляється в доповіді.

“Ми також вважаємо, що Путін і уряд РФ прагнули збільшити виборчі шанси обраного президента Трампа, зокрема шляхом дискредитації держсекретаря Клінтон”, – сказано у висновках розвідки.

За кілька годин до цього Дональд Трамп назвав “полюванням на відьом” звинувачення Росії в хакерських атаках з боку нинішньої американської адміністрації.

Зазначається, що Трамп говорив з журналістами по телефону за три години до брифінгу керівництва розвідки щодо російських кібератак на американські політичні інституції.

В інтерв’ю The New York Times на запитання, чому так багато уваги приділяється російським кібератакам, обраний президент сказав, що мотивація була політичною: “Вони (демократи) зазнали нищівної поразки на виборах. Я виграв більше округів, ніж Рональд Рейган. Їм дуже соромно за це. До певної міри, це полювання на відьом. Вони просто зосередилися на цьому”.

Цього ж дня, 6 січня, Конгрес на спільному засіданні обох палат офіційно підтвердив перемогу Дональда Трампа на президентських виборах.

“Все скінчено”, – зауважив, вдаряючи молотком по трибуні після голосування, віце-президент США Джо Байден, який також формально є головою Сенату.

У цей момент республіканці аплодували стоячи, передає “Укрінформ“.

Під час процедури голосування декілька представників Демократичної партії намагалися заперечити рішення колегії вибірників, наголошуючи на тому, що втручання Росії вплинуло на результат виборів.
Зокрема, конгресмен Джим Макговерн висловив своє заперечення з цього приводу. Його позицію підтримали конгресмени Джеймі Раскін, Преміла Даяпал та ще кілька конгресменів.

Однак головуючий на засіданні Байден відхилив цей заклик, оскільки його не підтримали у Сенаті.

Таким чином, останньою формальною процедурою, яка затвердить Трампа на посту президента США, залишається церемонія його інавгурації, яка призначена на 20 січня.

Читайте також:
США висилають 35 російських дипломатів і вводять санкції через кібератаки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна