Нацполіція заплатила за гібридні автомобілі Mitsubishi майже 1 мільярд гривень

 

Національна поліція України заплатила за гібридні автомобілі Mitsubishi Outlander PHEV майже 1 мільярд гривень.

Це випливає з допису журналіста Олексія Тамразова, який відслідковує цю тему.

Тамразов оприлюднив витяг із системи електронних платежів, з якого випливає, що 28 грудня 2016 року ДУ “ЦОП Національної поліції України” заплатило ТОВ “Ніко діамант” 958 440 774.25 грн.

mitsubishi-mvs
Судячи з цього витягу, рахунок було виставлено 26 грудня. Саме в цей день на сайті Нацполіції з’явилося повідомлення про те, що глава МВС Арсен Аваков та президент Mitsubishi Motors Corporation Осамі Месуко обговорили можливість зниження ціни на автомобілі Mitsubishi Outlander PHEV.

Відповідно до умов, запропонованих японською стороною, було передбачено поставку до України у 2017 році 635 автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV за ціною 1 510 932 грн., що у валютному еквіваленті становить 58 600 доларів США за один автомобіль.

Згідно з повідомленням, Аваков звернув увагу Месуко на факт диспропорції між цінами, які закладені в умови договору між офіційним представником компанії Mitsubishi Motors в Україні – товариством з обмеженою відповідальністю “Ніко Діамант” та урядом України, і цінами, за якими аналогічні автомобілі можна придбати в деяких країнах Європи.

29 грудня, тобто наступного дня після проведення платежу, Арсен Аваков у своєму “Фейсбуці” заявив, що після переговорів корпорація Mitsubishi Motors “у зв’язку з особливістю ситуації в Україні” погодилася знизити вартість автомобілів для Нацполіції на 14%.
І, відповідно, за виділену суму НПУ тепер може придбати на 101 авто більше, ніж було домовлено.

“Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України отримав листа від офіційного представника корпорації Mitsubishi Motors в Україні щодо узгодження надання знижки в розмірі до 14% від початкової вартості проекту.
Таким чином, в результаті перемовин, Національна поліція отримує можливість придбати за виділені Україні в рамках Кіотського протоколу 958 440 774,25 грн. орієнтовно на 101 спеціалізований автомобіль Mitsubishi Outlander PHEV більше (з урахуванням кольорографічного обладнання, сигнально-гучномовного пристрою та радіостанції)”, – запевнив Аваков.

Він також додав, що “остаточна ціна буде визначена найближчим часом, після погодження змін до договору та узгодження нових кількісних показників в установленому порядку з Міністерством екології та природних ресурсів та іншими органами”.

Як зазначає сайт “Наші гроші“, 16 листопада Нацполіція оголосила закупівлю “для потреб оборони” на закупівлю гібридних автомобілів. Ще раніше було оголошено, що для цього буде виділено кошти, які Україна отримала за Кіотським протоколом.
Єдиним учасником переговорної процедури стало ТОВ “Ніко Діамант” із пропозицією 959,41 млн. грн. за 635 авто.

Відповідну угоду з “Ніко Діамант” було укладено 14 грудня. Однак того ж дня до неї внесли зміни, зменшивши загальну суму на 0,1% – до 958,44 млн. грн.

Таким чином, один автомобіль для поліції коштував 1,51 млн грн., або близько $58,60 тис. Хоча раніше глава МВС Аваков анонсував ціну в $53 тис.

При тому що в Німеччині Mitsubishi Outlander PHEV коштує майже $42 тис. з урахуванням 19% ПДВ. В країнах Євросоюзу в автосалонах такі авто коштують $40-43 тис.  В Японії даний Mitsubishi Outlander PHEV з урахуванням 8% податку на продаж коштує в автосалоні майже $31 тис. – відповідно, після сплати всіх податків і акцизу, в Україні цей автомобіль мав би коштувати $42,70 тис. З урахуванням додаткового обладнання для поліцейських машин їх вартість не повинна перевищувати $44 тис.

Компанія “Ніко діамант” входить до групи “Ніко”, яка є великим імпортером іномарок. Співвласником фірми через ТОВ КУА “Ковін капітал” є виходець із Чернівців Володимир Гнатишин. Він раніше був бізнес-партнером нинішнього міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера “Народного фронту” Арсенія Яценюка.

Гнатишин також був одногрупником Олексія Бурбака – брата лідера фракції “НФ” у Верховній Раді Максима Бурбака. Брат Гнатишина – Валентин, на початку 1990-х був бізнес-партнером Яценюка.
Одним з лідерів “Народного фронту” є і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна