Внаслідок тюремного бунту в Бразилії загинуло щонайменше 56 людей

 

Щонайменше 56 людей загинуло в результаті тюремного бунту, що спалахнув у місті Манаус на північному заході Бразилії.

Заколот почався в тюрмі “Анісіу Жобім” у другій половині дня 1 січня і тривав понад 17 годин, повідомляє CNN із посиланням на Agencia Brasil.

Почалося усе з протистояння двох конкурентних угруповань – Familia do Norte та Primeiro Comando da Capital, які змагаються за контроль над ринком наркотиків у Бразилії загалом і пенітанціарних закладах зокрема.
Як пише бразильська преса, після початку заколоту через тюремні мури викинули кілька обезголовлених трупів.

Далі заколотники розпочали перестрілку з поліцією і взяли в заручники щонайменше 74 в’язнів та низку тюремників (за різними даними, близько 12).

Як повідомив журналістам голова служби безпеки бразильського штату Амазонас Серхіо Фонтес, кількість загиблих може виявитися більшою, ніж повідомлялося на початку. Деякі ЗМІ вже зараз пишуть про 80 убитих.

Після того, як поліцейським та спецназівцям вдалося взяти ситуацію у в’язниці під контроль, з’ясувалося, що значній частині ув’язнених вдалося втекти. Поліцейські також знайшли в стіні дірку, через яку, ймовірно, в будівлю було пронесено зброю.

Точну кількість утікачів підраховують, що не так і легко зробити – адже за деякими даними, в тюрмі, розрахованій на приблизно 600 людей, утримували близько 2 тисяч. Йдеться про майже 200 втікачів, проте близько 40 поліції нібито вдалося затримати “по гарячи слідах”.

Фонтес назвав бунт в “Анісіу Жобім” “найбільшою бійнею в переповненій тюремній системі” Бразилії. А суддя Луїс Карлос Валуа, який вів переговори із заколотниками, написав у “Фейсбуці”, що “ще ніколи такого не бачив” – такий моторошний вигляд мало приміщення, де було багато крові й розчленованих тіл.

“Анісіу Жобім” – найбільша в’язниця в Манаусі, великому промисловому порту на березі Амазонки.

Читайте також:
Грецького посла в Бразилії зарізав і спалив коп – коханець його дружини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна