Одеса залишилася без центральних українських телеканалів

 

В Одесі 1 січня з ефіру зникли центральні українські телеканали.

Як передає УНІАН, опівночі з ефіру зникли практично всі центральні телеканали – “1+1”, “Інтер”, ICTV, СТБ тощо.

Користувачі кабельних телевізійних мереж різних операторів, які проживають у різних районах міста, повідомили, що відключення сталося опівночі без попередження. Таким чином, абсолютна більшість одеситів (сотні тисяч) втратили можливість дивитися святкові телепрограми.

Українські телеканали зникли в кабельних мережах, які обслуговуються практичними всіма операторами кабельних мереж Одеси.

Як відомо, 6 грудня 2016 року на прес-конференції оператори телекомунікацій Одеси і Одеської області заявили, що з 1 січня центральні українські канали можуть зникнути з мереж кабельного телебачення. Свою позицію вони обґрунтували внесеними у жовтні змінами до закону України “Про телебачення і радіомовлення”.
Одеські провайдери стверджували, що, згідно з поправкою до закону, центральні канали, включені в універсальну програмну послугу, стають платними для всіх абонентів. Причому кабельних операторів зобов’язують заплатити одразу за весь пакет з 25 каналів і включити їх у тарифний план “соціальний”. Представники кабельних операторів заявили, що їм доведеться підвищувати плату за пакет “соціальний” приблизно на 30%. Кабельники висловили готовність купувати право мовлення центральних каналів, але не цілим пакетом, за який сумарно всі центральні медіагрупи, що об’єднують 22 українські канали, вимагають від провайдерів Одеси 1,5 млн. грн. щомісячної плати.
Одеські провайдери підкреслюють, що продиктовані з Києва нові умови тягнуть за собою не просто збільшення абонентської плати, а й обов’язкову передоплату послуги: за січень 2017 року необхідно розрахуватися до 30 грудня 2016 року.
Прохання операторів про відстрочку платежів хоча б на два тижні було відхилене.
За даними одеських провайдерів, частка кабельного та IP-телебачення у місті доходить до 85%.

Напередодні, 31 грудня 2016 року, у низці місцевих ЗМІ з’явилося роз’яснення члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентина Коваля про те, що найбільші кабельні оператори “зуміли домовитися з медіагрупами про трансляцію національних телеканалів без шкоди для споживачів”. Коваль зазначав, що “одесити в новорічну ніч не залишаться без національних телеканалів”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна