В СБУ відзвітували про роботу за рік: затримані шпигуни, вилучена зброя, попереджені теракти. ІНФОГРАФІКА

 

За 11 місяців 2016 року Служба безпеки України розпочала 330 кримінальних проваджень за напрямком контррозвідки. Про це йдеться у звіті за результатами окремих напрямків діяльності СБУ, оприлюдненому на сайті відомства.

Зокрема, ст. 114 ККУ (шпигунство) розпочато провадження щодо 5 іноземців (серед яких 2 громадян Росії), 1 особу засуджено;
за ст. 111 ККУ (державна зрада) – щодо 84 громадян України, засуджено 8 осіб.
Загалом винесено вирок суду 74 особам.

Контррозвідка перевіряє:

89 осіб, що обґрунтовано підозрюються у причетності до кадрового складу іноземних спецслужб;
599 осіб, які підозрюються в причетності до агентурної мережі спецслужб іноземних держав;
48 осіб, що обґрунтовано підозрюються у причетності до кадрового складу незаконних силових структур т.зв. “ДНР/ЛНР”.

 

sbu-kontrrozvidka

 

 

Заборонено в’їзд на територію України 1374 іноземним громадянам (394 – за діяльність, що загрожує національній безпеці держави), у т.ч. 523 громадянам РФ, серед яких 44 військовослужбовця та 61 журналіст.
Примусово видворено/повернуто з території України 20/64 іноземних громадяни.

sbu_vyizd

Встановлено 739 членів ДРГ, з них затримано 86 осіб, передано слідчим органам матеріали стосовно 134 осіб, причетних до участі у бойових діях та інформаторської діяльності в інтересах терористичних організацій “ЛНР/ДНР”.
Засуджено 40 осіб.

sbu-drg

Вилучено із неконтрольованого обігу більше ніж 560 одиниць вогнепальної зброї, 61,4 тисячі боєприпасів та понад 2 тонни вибухівки.
Усього припинено понад 250 фактів незаконного обігу ВЗУ, виявлено та ліквідовано 55 схронів зі зброєю та боєприпасами.

sbu-zbroya

 

 

 

ПРОТИДІЯ ТЕРОРИЗМУ

Усього з початку 2016 року знешкоджено 15 вибухових пристроїв, призначених для вчинення теракту.

Встановлено 110 та затримано 56 учасників терористичних та диверсійно-розвідувальних груп, причетних до підготовки або вчинення теракту.

Розкрито 11 терористичних актів, що супроводжувалися підвищеною небезпекою для життя і здоров’я людей, внаслідок застосування вибухових пристроїв.

Розшукано 168 виконавців анонімних погроз терористичного характеру. Розпочато 143 кримінальні провадження проти “телефонних терористів”.

sbu-terakti

Виявлено понад 100 та затримано 46 осіб, причетних до діяльності міжнародних терористичних та релігійно-екстремістських організацій.

Виявлено та припинено функціонування 11 “перевальних пунктів” бойовиків “Ісламської Держави” (ІДІЛ) у Києві та Харкові. Блоковано діяльність 2 осередків ІДІЛ у Дніпропетровську та Харкові, які забезпечували перебування членів цього угруповання в Україні та їх переправлення до зони ведення бойових дій за кордоном.

Заборонено в’їзд в Україну 602 іноземним громадянам, які причетні до діяльності міжнародних терористичних організацій. Серед них 443 особи, що, за даними партнерських спецслужб, є активними учасниками ІДІЛ та могли використати територію України для проведення протиправної діяльності.

sbu-idil

Із незаконного обігу вилучено понад 1,2 тисячі одиниць зброї, близько 900 тисяч одиниць боєприпасів (міни, гранати, бомби, набої), 700 кг вибухових речовин.

sbu-zbroya2

Набули законної сили обвинувальні вироки за статтями ККУ:

Повалення конституційного ладу або посягання на недоторканість України – 47;
Теракт – 17;
Незаконне поводження зі зброєю – 101.

sbu-viroki

 

Слідство СБУ

У 2016 році слідчі СБУ вели досудове розслідування у 9029 кримінальних провадженнях за підозрою 2351 особи.

Закінчено розслідування у 3178 кримінальних провадженнях за підозрою 1233 осіби. З них на судовий розгляд передано обвинувальні акти у 844 провадженнях за підозрою 1017 осіб.

Розслідувалось:

  • за держзраду та шпигунство – 83 кримінальні провадження;
  • за спроби насильницької зміни, повалення конституційного ладу або посягання на територіальну цілісність України – 417 кримінальних проваджень;
  • за причетність до терористичної діяльності – 5020 кримінальних проваджень;
  • за фінансування тероризму – 200 кримінальних проваджень.

cbu_slidstvo2

Інформаційна безпека

Виявлено 247 кібератак, об’єктами яких були інформаційно-телекомунікаційні системи дипломатичних установ, правоохоронних структур, складових елементів критичної інфраструктури тощо.

За фактами несанкціонованого втручання у роботу державних електронних інформаційних ресурсів розпочато 64 кримінальних провадження, 4 особам оголошено про підозру, набули законної сили 5 вироків суду.

Розпочато 14 кримінальних проваджень щодо функціонування неконтрольованих міжнародних каналів зв’язку, 4 особам оголошено про підозру, набули законної сили 9 вироків суду.

 

Програма СБУ “На тебе чекають удома”

Програма “На тебе чекають вдома” розпочала свою роботу з 18 серпня 2015 року. За цей час її умовами скористалося 119 колишніх членів незаконних збройних формувань.

65 осіб суд уже звільнив від кримінальної відповідальності.

na-tebe-chekayut-udoma

Інфографіка Служби безпеки України

Читайте також:
В СБУ повідомили про кількість справ, відкритих за сепаратизм і тероризм

Справа найманця з Бразилії: прокурор просить для Лусваргі максимального покарання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна