Верховний суд РФ задовольнив апеляцію прокуратури у справі кримських татар “Хізб ут-Тахрір”

 

Верховний суд Росії під час розгляду апеляційних скарг задовольнив скаргу прокуратури щодо одного з чотирьох кримських татар – громадян України, засуджених у справі “Хізб ут-Тахрір”.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на фейсбук-сторінку Меджлісу кримськотатарського народу.

“27 грудня 2016 року Верховний суд Росії задовольнив скаргу сторони обвинувачення щодо Руслана Зейтуллаєва, засудженого до 7 років ув’язнення нібито за організацію діяльності севастопольської осередку “Хізб ут-Тахрір”.
Справу відправлено на новий розгляд у Північнокавказький окружний військовий суд Ростова”, – повідомили в Меджлісі.

Вирок стосовно Нурі Прімова, Рустема Ваїтова й Ферата Сайфуллаєва (5-річний термін ув’язнення) суд залишив без змін.

Як писала “Новинарня“, вирок у справі чотирьох кримських татар, обвинувачених у зв’язках з організацією “Хізб ут-Тахрір”, визнаною терористичною в Росії (але не в Україні), суд у Ростові-на-Дону виніс 7 вересня 2016 року.
Зейтуллаєва визнали організатором осередку й засудили до семи років, іншим хлопцям дали по п’ять років позбавлення волі.
Прокурор просив для Зейтуллаєва 17 років колонії суворого режиму.

Сайфуллаєву, Ваїтову і Примову суд дав по п’ять років позбавлення волі в колонії загального режиму, і це було мінімально можливе покарання за статтею, враховуючи, що засуджені не визнали свою провину.

Як відомо, хлопців заарештували взимку 2015 року в Севастополі.

Російські правозахисні організації визнали цих кримчан політв’язнями.

Раніше МЗС України називає “свідченням політичних репресій” суд над чотирма громадянами України, які були незаконно затримані на тимчасово окупованій території АР Крим та переміщені всупереч їхньої волі в Російську Федерацію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна