Українська сторона спростувала нову формулу обміну “690 на 47”, висунуту бойовиками

 

Українська сторона не підтверджує число прибічників “ДНР/ЛНР” – 690, нібито присутніх у списку на обмін, про що говорять представники окупованої частини Донеччини.
Про це в коментарі “Новинарні” заявило джерело в українській владі, причетне до визволення заручників.

Раніше у вівторок, 27 грудня, так звана “уповноважена з прав людини ДНР” Дар’я Морозова повідомила, що сепаратисти хочуть провести обмін полоненими з Україною лише за формулою “690 на 47”.

“На даний момент разом з Луганськом це близько 690 осіб. Це ті [особи, утримання в ув’язненні] яких підтвердила українська сторона. І з нашого боку – 47 осіб, яких ми готові віддати. Якщо брати окремо, у “ДНР” це цифри 494 на 41, і 196 на 6 – це з боку “ЛНР”, – сказала Морозова – також учасниця мінських переговорів – сепаратистському виданню ДАН.

Водночас співрозмовник “Новинарні“, реагуючи на озвучену цифру 690, сказав: “Вони весь час дають нові й нові списки. Останній, спільний від ОРДО і ОРЛО, налічує більше 730 осіб. Серед них є ті, хто не має жодного відношення до АТО і засуджений за важкі злочини”.

“Це підла і цинічна спроба заговорити процес, просто піти в бік від вирішення питання. Там немає бажання щось вирішувати, тому ці люди весь час дістають нові списки”, – сказав співрозмовник, висловивши думку, що пропозиція “690 на 47” не буде реалізована, як і попередні “формули” бойовиків, озвучені лише для затягування часу.

Джерело, близьке до Мінського процесу, наголосило, що “бойовики навмисне занижують цифру тих українців, яких утримують, і навпаки, сунуть в свої списки кого заманеться – вбивць, мародерів, тих, хто здійснив злочини не в зоні АТО”.

“Тому це все некоректна маячня”, – додав співрозмовник.

Нагадаємо, 14 грудня депутатка Надія Савченко заявила, нібито домовилася про обмін заручників 226 на 52.

На такій формулі – “4 до 1” – наполягає й офіційний Київ.

Формула базується на кількості заручників, перебування яких в ув’язненні підтверджують бойовики “ДНР/ЛНР”.

Станом на зараз це вже 48 українських полонених, при тому що Києву точно відомо про місце перебування 58 заручників (зі 110, яких Київ вважає бранцями ОРДЛО).

Як “жест доброї волі” українська влада готує передачу бойовикам 15 осіб – 6 жінок і 9 хворих та літніх чоловіків, ув’язнених в Україні за співпрацю з “ДНР/ЛНР”, сепаратизм, шпигунство тощо.
Для цієї процедури президент Порошенко помилував сімох громадян.

27 грудня “ДНР” передала Україні двох жінок, які були в полоні у сепаратистів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна