Лутковську пообіцяли пустити до громадян України в кримських колоніях наступного року

 

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Валерія Лутковська в наступному році відвідає засуджених українських громадян, які утримуються у виправних колоніях в Сімферополі.
Про це повідомила російський омбудсман Тетяна Москалькова, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Лутковській було надано право відвідати у виправних колоніях №1 і 2 в Сімферополі засуджених громадян України, але, оскільки багато часу зайняло відвідування в слідчому ізоляторі, досягнута домовленість про відвідування нею вже в наступному році цих громадян”, – сказала російська уповноважена.

Москалькова висловила надію, що українська сторона в свою чергу виконає домовленості про відвідування громадян Росії, які перебувають в колоніях в Україні.

За її словами, розгляд питання про переміщення засуджених українців, які перебувають у виправних колоніях на території окупованого Криму і в інших суб’єктах РФ, перебуває в найближчих планах двох уповноважених.

“Для цього пророблена певна робота, зібрані необхідні документи. І МЗС РФ запросило МЗС України про підтвердження їх українського громадянства, а також ми повинні отримати підтвердження, що українська сторона готова прийняти для подальшого відбування покарання цих громадян на території України. Їх зараз 17 осіб” , – зазначила російський омбудсман.

Вона також повідомила, що звернулася до Лутковської з проханням посприяти в складанні по можливості максимально повного переліку громадян РФ, які містяться в місцях позбавлення волі на території України.

Москалькова підкреслила, що, на думку омбудсменів двох країн, уповноважені з прав людини “повинні працювати, як лікарі, без кордонів”.

Як повідомляла “Новинарня“, окупаційна влада Криму дозволила Валерії Лутковській 26 грудня вперше відвідати трьох політв’язнів у СІЗО Сімферополя, в тому числі заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.
Ввечері того ж дня двоє уповноважених побували у СІЗО Миколаєва, де утримуються двоє кримських дезертирів – військовослужбовців ЗС РФ, затриманих СБУ, який Росія вважає своїми громадянами.

Читайте більше:
Після візиту до кримських татар у СІЗО Сімферополя омбудсмани України й РФ
побували в Миколаєві у дезертирів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна