Канадець Джон Ющенко став до лав ЗСУ, щоб воювати за Україну на Донбасі. ФОТО

 

Громадянин Канади Джон Ющенко, чиї предки виїхали з України сто років тому, приїхав в Україну і підписав контракт із ЗСУ, щоб воювати за батьківщину предків.

Про історію 51-річного канадця, який подолав 10 тисяч кілометрів, аби допомогти своїй історичній батьківщині у війні з Росією, повідомляє “Новинарня” з посиланням на сайт Міністерства оборони.

Коли почалися бойові дії на сході України, досвідчений механік Ющенко приїхав у Львів, де запропонував свої знання та навички командуванню аеромобільної бригадита. І долучився до ремонту військової техніки.

“Я скільки новин бачив… Я не міг всидіти вдома, плакати. Я можу щось робити. Я механік удома, і всю цю техніку більш-менш розумію. І от думаю — чому ж не зможу купити білет і летіти, щоб допомогти”, – без зайвого пафосу пояснив тоді свій вчинок канадець.

Наступні дві відпустки він провів у боксі військової частини, де допоміг поставити на колеса чимало одиниць військової техніки. Адже його рівень професійної підготовки і технічних знань дозволили довести до ладу ледь не все начиння бойових машин — від двигуна до найдрібніших деталей.

Єдине, до чого Джонові довелося певний час призвичаюватися — це до українських назв інструментів.

Потім Ющенко ненадовго повернувся в Канаду.

А в червні 2016 року набув чинності указ президента №248, яким було визначено порядок проходження іноземцями військової служби у Збройних силах України. Ці зміни в законодавстві відчинили двері тим патріотам з-за кордону, які хотіли воювати за Україну, але не мали на це достатніх правових підстав.

Джон Ющенко уклав контракт до завершення особливого періоду. Ось уже понад три місяці він — військовослужбовець 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

john-yushchenko john-yushchenko1 john-yushchenko2
<
>

Джон пройшов навчання і наполегливо опановує військову спеціальність механіка-водія танка. А ще посилено вивчає термінологію українською мовою, адже розуміє, що в разі потреби часу на роздуми над командами не буде.

Представники родини Ющенків емігрували з України рівно 100 років тому. Дідусь Джона брав участь у Першій світовій війні на боці Канади. А тепер його онук повернувся до краю, звідки походить рід, аби стати на його захист від окупантів.

Відео “5-го каналу”:

Читайте також:
Рада спростила прийом до громадянства України іноземців, які служать в ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна