Стали відомі героїчні обставини загибелі двох воїнів 54-ї бригади, тіла яких віддали бойовики

 

Стали відомі обставини загибелі та служби двох військових 54-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, тіла який вдалося забрати в іншої сторони сьогодні, 25 грудня, в місті Щастя Луганської області, в обмін на вбитих бойовиків.

Солдат Андрій Байбуз та лейтенант Микита Яровий загинули в боях на Світлодарській дузі 18 грудня, проте забрати їхні тіла вдалось аж за тиждень, із третьої спроби, після п’ятиденних перемовин, інформує “Новинарня” з посиланням на “Громадське ТБ”.

В обох помітили кульові поранення, несумісні з життям, слідів катування немає.

Андрій Байбус

Андрій Байбуз

За словами бойових товаришів і медиків, солдат Байбуз із позивним “Ефа” – доброволець ДУК “Правий сектор” із 1-го батальйону 54 омбр – у бою був поранений в обидві ноги.

(Деякі ЗМІ спершу називали його “Байбус” та “Ваха”, який теж загинув, але “Ваху” – Василя Панасенка – забрали з поля бою одразу і 22 грудня поховали в Ірпені.)

Коли бійці 54-ї бригади під шквальним обстрілом намагались евакуювати поранених й контужених, “Ефа” попросив його залишити й не забирати його з поля бою, а забрати молодого пораненого хлопця. Відтак наших бійців забрали “ЛНРівці”.

Військові 54-ї бригади, що були в бою, кажуть, що важкопоранений ще встиг зателефонувати матері.

Місяць тому Андрій одружився. Йому був 41. Залишилися мати, сестра, донька.

Інший загиблий воїн, Микита Яровий із позивним “Шайтан”, мав лише 21 рік. Він був наймолодшим командиром роти в 1-му батальйоні.

Саме “Шайтан” вів у бій підлеглих і загинув першим.

Микита Яровий

Микита Яровий

Як повідомляє у соцмережі волонтер Ян Осока, Микита народився в смт Меліоративне Новомосковського району Дніпропетровської області, батько – українець, мама – кореянка.

Вступив у Національну академію сухопутних військ ім. гетьмана Сагайдачного у Львові, після її закінчення за прискореним курсом підписав контракт із ЗСУ контракт та в квітні 2016 року потрапив в зону АТО.

“Лейтенант, командир 3-ї роти 1-го батальйону 54-ї окремої механізованої бригади.
Він був адекватним, серйозним та справжнім командиром, а якщо враховувати вік, то це була надія та перспектива нашої армії. Командував ВОПом, який знаходився прямо перед “кікіморою” (ворожим опорником)”, – пише Ян Осока.

За даними “Громадського”, в Микити залишилась вагітна дружина.

Читайте про інші втрати:
Полеглі герої Світлодарської дуги. ФОТО, БІОГРАФІЇ

Під Світлодарськом загинув УНСОвець із ЗСУ – “Відьмак” Рубанчиков. Штаб не врахував

Перемога під Світлодарськом. “Цей б***ський ліс, з якого нас крили, нарешті наш!”

Як повідомляла “Новинарня“, 18 грудня, в неділю, сили АТО вели запеклий бій з окупантами на Світлодарській дузі, відбивши в результаті контратаки стратегічно важливі позиції.

Штаб АТО після першого дня боїв інформував про більш як два десятки знищених терористів, разом із пораненими – приблизно 50. Надалі бої й обстріли з обох боків тривали.

За офіційними даними з 54-ї бригади ЗСУ, 18-23 грудня біля Світлодарська загинули 9 українських військовослужбовців, зазнали поранень – 35, отримали контузію – 17, травмованих – 11.

Спершу штаб узагалі не повідомляв про полонених чи загиблих, які опинилися на боці бойовиків внаслідок бою 18 грудня, потім – про одного, далі – ще про двох.

Читайте також:
Штаб підтвердив загибель полонених бійців з-під Світлодарська. Але ліс наш. ВІДЕО

Як можна підрахувати, спираючись на офіційні дані, з 18 до 24 грудня на Світлодарській дузі в ЗСУ – орієнтовно 11 загиблих: Роман Радивілов “Гюрза”, Микита Яровий “Шайтан”, Андрій Байбуз “Ефа”, Дмитро Клименко “Санич”, Сергій Степаненко “Паштет”, Володимир Андрешків “Жара”, Василь Панасенко “Ваха”, Андрій Широков “Сім’янин”,  Сергій Рубанчиков “Відьмак”, а також двоє військових, про загибель яких інформував штаб, але вони не співвідносяться із відомими прізвищами полеглих на дузі.

Втрати бойовиків, за даними з моргів “ДНР” – не менше 47.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна