Посол України в ООН пояснив, чому голосував проти ізраїльської окупації

 

Будівництво ізраїльських поселень на палестинських територіях, відмовитися від яких закликала Ізраїль Рада Безпеки ООН у своїй резолюції, суперечить міжнародному праву. Про це посол України при ООН Володимир Єльченко написав у “Твіттері”, коментуючи гостру реакцію Тель-Авіва на голосування зокрема й України за резолюцію.

“Ізраїльські поселення на окупованих територіях суперечать міжнародному праву, як і окупація Криму Росією! Міжнародне право – одне для всіх! Не можна ним крутити, як собака хвостом!” – наголосив Єльченко.

ОНОВЛЕНО. В МЗС України переконані, що “внутрішньополітична дискусія в Ізраїлі” не завадить дружнім українсько-ізраїльським відносинам. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ України.

“Наша держава протягом багатьох років займає послідовну та збалансовану позицію щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту. Ми виступаємо за мирне співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю і Палестини. Врегулювання конфлікту має відбуватися виключно мирними засобами. При цьому ми наголошуємо на необхідності проведення прямих ізраїльсько-палестинських переговорів”, – йдеться у відозві.

В МЗС нагадали, що Україна, як і решта постійних та непостійних членів Ради Безпеки ООН, а також генеральний секретар ООН, “неодноразово засуджувала поселенську діяльність Ізраїлю, оскільки вона суперечить міжнародному праву”. “Ми також засуджуємо насильство і підбурювання до нього з боку палестинської сторони”, – зазначили в міністерстві.

“Текст резолюції є збалансованим – вона закликає до вжиття необхідних для мирного врегулювання кроків як з боку ізраїльської, так і палестинської сторони: Ізраїль має припинити поселенську діяльність, а палестинська влада – вжити ефективних заходів боротьби з тероризмом”, – вважають в українському зовнішньополітичному відомстві.

Також в МЗС підкреслили, що Україна послідовно виступає за дотримання норм міжнародного права всіма і всюди, оскільки на власному прикладі відчула, до яких трагічних наслідків призводить його порушення.
“Саме тому визначальними при виробленні позиції України стали наш послідовний курс на забезпечення дотримання норм міжнародного права всіма його суб’єктами. Переконані, що лише зовнішня політика, яка заснована на необхідності захисту національних інтересів, а також  на повазі до міжнародного права та універсальних цінностей і принципів – є переконливою і зрозумілою для всіх”, – наголосили в МЗС.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 грудня Рада Безпеки ООН вперше ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованих палестинських територіях.
У резолюції наголошується, що політика Ізраїлю із будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва в Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та перешкоджає ізраїльсько-палестинському врегулюванню.

З 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію, і лише США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето, як робили раніше.

Ізраїльська сторона різко негативно відреагувала на результати голосування. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив про скасування офіційного візиту свого українського колеги Володимира Гройсмана до Ізраїлю, візитів представників інших країн, що голосували “за”, та викликав їхніх послів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив у “Фейсбуці”, що факт голосування України за резолюцію ООН, яка забороняє Ізраїлю будувати поселення в Палестині, потрібно розглянути на найближчому засіданні уряду. “Голосування проти Ізраїлю в ООН виглядає дивно і необдумано”, – вважає Аваков.

Варто нагадати, що Ізраїль проігнорував голосування 27 березня 2014 року “кримської” резолюції Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України №68/262 (100 “за”, 11 “проти”, 58 “утримались”, 24 “відсутні”, зокрема Ізраїль).

Також президент Ізраїлю Реувен Рівлін 27 вересня вдався до різких заяв щодо ролі ОУН у подіях у Бабиному Яру під час свого візиту до Києва на 75-ті роковини трагедії.

Читайте також:
Президент Ізраїлю звинуватив ОУН в Голокості. В ОУН відповіли. ВІДЕО

Ірина Геращенко: Президент Ізраїлю на трибуні ВР дозволив собі некоректні оцінки ОУН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна