Хто загинув у катастрофі російського військового Ту-154

 

Вранці 25 грудня (05:40 мск) після вильоту з Адлера (Краснодарський край РФ) із радарів зник та розбився в Чорному морі літак міноборони Ту-154, який прямував у сирійську Латакію. На борту, за уточненими даними, перебували 92 людини – 83 пасажири й 9 членів екіпажу.

Серед пасажирів були журналісти (зокрема дев’ять журналістів федеральних ЗМІ) та ансамбль пісні і танцю російської армії ім. Александрова. Артисти повинні були виступити з концертом на сирійській авіабазі “Хмеймім” та привітати військовослужбовців окупаційного контингенту ЗС РФ у Сирії з новорічними святами, передає “Новинарня” з посиланням на агенцію ТАСС.

На пошуки Ту-154 в Чорне море вийшли сім морських суден і вертоліт Мі-8.

Пізніше в МНС РФ повідомили, що що за 1,5 км від берега виявлено частини авіасудна. Вони перебувають на глибині 50-70 метрів.
За 5,5 км – масляниста пляма. В акваторії Чорного моря виявлені особисті речі пасажирів літака.

Близько 09:00 за московським часом рятувальники знайшли перші тіла.

“У шести кілометрах від берегової лінії Сочі знайдено тіло загиблого в результаті катастрофи літака Ту-154 Міноборони РФ. Тіло піднято на борт рятувального судна”, – повідомив офіційний представник міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков.

За уточненими даними, Ту-154 впав на сьомій хвилині польоту за 5 км від берега Чорного моря ближче до Анапи.

zhurnalisti-zvezda-tu-154За даними з різних джерел, що в катастрофі загинули знімальні групи трьох російських пропагандистських телеканалів – “Першого”, НТВ, “Звєзда”.

Перший канал: кореспондент Дмитро Рунков, оператор Вадим Денисов, звукооператор Олександр Сойдов.

НТВ: кореспондент Михайло Лужецький, оператор Олег Пестов, звукооператор Євген Толстов.

Військовий канал “Звєзда”: Павло Обухов, оператор Олександр Суранов, помічник оператора Валерій Ржевський.

Пропагандистський сюжет Павла Обухова з боку “ДНР” (у той час – кореспондента РЕН-ТВ) про бої за Донецький аеропорт у вересні 2014 року >>>

Знімальна група телеканалу НТВ відома зокрема через свою участь у медійній підтримці РФ в періоду анексії Криму, передає “Європравда“.
Так, кореспондент програми “Чрезвычайное происшествие” Лужецький Михайло Володимирович та оператор Пестов Олег Мельсович, як свідчать повідомлення від 2014 року, були включені до переліку представників ЗМІ, нагороджених орденом “За заслуги перед вітчизною” за висвітлення “повернення Криму”.

Серед загиблих – 64 артистів військового ансамблю Александрова, відомого тим, що саме він записує офіційну версію гімну Росії.

На борту зокрема був керівник ансамблю генерал-лейтенант Валерій Халілов, який багато років диригував зведеним військовим оркестром на парадах 9 травня.

За даними ЗМІ, також серед загиблих – глава військової поліції міноборони Росії генерал-лейтенант Володимир Івановський та начальник управління культури МО РФ генерал-полковник Антон Губанков.

Антон Губанков є автором слів до пісні “Ввічливі люди”, присвяченій російським військовим, які брали участь у подіях в окупації Криму в кінці лютого – на початку березня 2014 року.
Загиблий Євген Булочніков – соліст, що виконував пісню “Ввічливі люди”.

Пісня “Вежливые люди” у виконанні хору ансамблю Александрова:

За даними ЗМІ, у списках пасажирів лайнера також перебувала філантроп і лікар-реаніматолог Єлизавета Глінка – Доктор Ліза.
Вона відома зокрема участю в гуманітарній допомозі жителям “ДНР/ЛНР” та запереченням факту присутності російської армії на Донбасі.
Також вона провадила гуманітарну місію в Сирії, яка займалася доставкою і розподілом лікарських препаратів та іншої допомоги цивільному населенню.

 

yelizaveta-glinka-doktor-liza-fotoЄлизавета Глінка (1962 р.н., Москва) – громадянка США й Росії, виконавчий директор фонду “Справедлива допомога”, президент фонду VALE Hospice International, член правління фонду допомоги хоспісу “Віра”, член ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини.
У 1986 році разом із чоловіком-адвокатом емігрувала до США, отримала другу медичну освіту за спеціальністю “паліативна медицина”, працювала в хоспісі.
У кінці 90-х років Глінка переїхала в Київ, де її чоловік працював за контрактом. Тут вона організувала патронажну службу паліативної допомоги та перші хоспісні палати в хірургічному відділенні онкологічного центру.
У вересні 2001 року американським фондом VALE Hospice International, в якому Глінка була засновником і президентом, в Києві було засновано перший в Україні безкоштовний хоспіс.
Коли термін дії дворічного контракту Гліба Глінки закінчився, сім’я повернулася в США, але Єлизавета продовжила відвідувати київський хоспіс і брати участь в його роботі.
Доктор Ліза повернулася до Москви в 2007 році й почала провадити гуманітарну діяльність у Росії.
У 2012 році  разом з іншими громадськими діячами, в числі яких – Юрій Шевчук, Григорій Чхартішвілі, Леонід Парфьонов, Дмитро Биков, Рустем Адагамов та ін., стала засновником “Ліги виборців” – об’єднання, що виступало за чесні вибори. Того ж року увійшла до складу громадського комітету партії Михайла Прохорова “Громадянська платформа”.
У 2014 році стала на захист агресивної політики Путіна, заявивши на мітингу Загальноросійського народного фронту 4 листопада: “…Ми за єдність і мир, треба вміти домовлятися, а якщо в суспільстві не вміють один одного слухати, то трапляються такі трагедії, як на Донбасі… Зараз навколо Росії складається дуже непроста ситуація. Це і санкції, і нічим не підтверджені звинувачення…”
У 2015-2016 роках відвідувала в ув’язненні українську військову Надію Савченко, умовляла її припиняти голодування, визнати провину й отримати строк, щоб потім бути помилуваною.

“Погода була похмура, але льотна”, інформує сайт Першого каналу.

В Адлері літак робив дозаправку, після того як злетів із підмосковного аеродрому “Чкаловський”.

За інформацією російських ЗМІ, літак сигналів лиха не подавав. Розбився він, не встигнувши набрати висоту в акваторії Чорного моря.

Канал “Дождь” зазначає, що про версію теракту наразі не йдеться.

Літак Ту-154 МО РФ безпосередньо перед польотом. Фото: ФБ Євген Толстов (звукооператор НТВ, який загинув)

Літак Ту-154 МО РФ безпосередньо перед польотом. Фото: ФБ Євген Толстов (звукооператор НТВ, який загинув)

Загиблий літак – відомий борт міноборони РФ, військовий літак, що неодноразово використовувався генштабом і ретельно перевірявся та обслуговувався, постійно перебував на спецстоянці та обслуговувався авіазагоном “Росія”, зазначають експерти “Дождя”.

Зазначений Ту-154 літав щоденними маршрутами, тому наліт годин у нього – порівняно з роком випуску (1983) – насправді невеликий.

Як повідомляє “Інтерфакс” з посиланням на джерело в екстрених службах, претензій до технічного стану повітряного судна перед вильотом не було.
Літак був виготовлений у 1983 році на заводі “Авіакор”, середньому наліт цього борта становив 27 годин на місяць. Повітряне судно в основному літало на середні відстані тривалістю рейсів 1,6 години.
Плановий ремонт авіалайнера повинні були провести в 2018 році.

sochi-adler

У зв’язку з катастрофою літака Ту-154 в районі Сочі cлідчий комітет РФ порушив кримінальну справу. Вилучаються документи, йде допит тих, хто керував польотом, готував до нього лайнер, а також виробляв дозаправку. Справу порушено за статтею “порушення правил польотів, яке спричинило тяжкі наслідки”.




Список пасажирів літака, що розбився біля Сочі*

Состав экипажа Ту-154 85572:

1. м-р Волков Р.В.

2. к-н Ровенский А.С.

3. п/п-к Петухов А.Н.

4. к-н Мамонов А.В.

5. ст. л-т Парикмахеров В.Н.

6. м-р Трегубов В.А.

7. ст. л-т Сушков B.C.

8. ст. л-т Суханов А.О.

Список лиц, перевозимых на воздушном судне:

Военнослужащие:

1. гл Халилов В.М.

2. п-к Хасанов А.Б.

3. п-к Ваганов А.И.

4. п-к Иванов А.Ю.

5. п/п-к Колосовский А.В.

6. м-р Долинский А.И.

7. п-к Негруб А.Н.

8. к-н Абросимов С.С.

Федеральные государственные гражданские служащие:

1. Губанков А.Н.

2. Бадрутдинова О.Т.

Международная общественная организация «Справедливая помощь»:

1. Глинка Е.П.

Средства массовой информации:

1. Рунков Д.А.

2. Денисов В.В.

3. Сойдов А.А.

4. Лужецкий М.В.

5. Обухов П.К.

6. Пестов О.М.

7. Ржевский В.В.

8. Суранов А.А.

9. Толстов Е.В.

ФБГУ «Ансамбль им. Александрова»:

1.  Сонников А.В.

2.  Гужова Л.А.

3.  Ивашко А.Н.

4.  Бродский В.А.

5.  Булочников Е.В.

6.  Голиков В.В.

7.  Осипов Г.Л.

8.  Санин В.В.

9.  Майоров К.В.

10. Буряченко Б.Б.

11. Бобовников Д.В.

12. Баздырев А.К.

13. Белоножко Д.М.

14. Бесчасинов Д.А.

15. Васин М.А.

16. Георгиян А.Т.

Оганес Георгіян – соліст ансамблю, тенор. Закінчив вокальне відділення Національної музичної академії України. У 1998-1999 роках – соліст московського театру “Нова опера”. З 1999 року – соліст Музичного театру ім. Станіславського і Немировича-Данченка. Співав у Большому  театрі. Співпрацює з театром “Арбат-опера”. Виступав в Італії, Франції, Німеччини, США, Канаді.

17.Давиденко  К.А.

18.Денискин С.И.

19.Журавлев П.В.

20.Закиров P.P.

21.Иванов М.А.

22.Иванов А.В.

23.Котляр С.А.

24.Кочемасов А.С.

25.Кривцов А.А.

26.Литвяков Д.Н.

27.Мокриков А.О.

28.Моргунов А.А.

29.Насибулин Ж.А.

30.Новокшанов Ю.М.

31.Поляков В.В.

32.Савельев А.В.

33.Соколовский А.В.

34.Тарасенко А.Н.

35.Трофимов А.С.

36.Узловский А.А.

37.Халимон B.JI.

38.Штуко А.А.

39.Крючков И.А.

40.Ермолин В.И.

41.Быков C.JI.

42.Колобродов К.А.

43.Корзанов О.В.

44.Ларионов И.Ф.

45.Ляшенко К.И.

46.Михалин В.К.

47.ст.с-т Попов В.А.

48.Разумов А.А.

49.Серов А.С.

50.Шахов И.В.

51.Арчукова А.А.

52.Гильманова P.P.

53.Игнатьева Н.В.

54.Клокотова М.А.

55.Корзанова Е.И.

56.Пырьева Л.А.

57.Сатарова В.И.

58.Трофимова  Д.С.

59.Хорошова Л.Н.

60.Цвиринько   А.И.

61.Шагун О.Ю.

62.Гурар Л.И.

63.Сулейманов Б.Р.

64. Столяр И.В.

Близько 12:00 у списку з’явився “65. Валутов Р.А.”, однак невдовзі цей рядок зник.

*За даними з сайту міноборони РФ.

Як відомо, в останні кілька місяців військова авіація РФ неодноразово завдавала ударів по цивільних об’єктах в сирійському Алеппо, спричинивши сотні жертв серед мирного населення.

Читайте також:
Генсек ООН назвав авіаудар по сирійській школі з 28 жертвами “воєнним злочином”.
Підозрюють Росію

Гумконвой під Алеппо розбомбила російська авіація, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна