В зоні АТО встановилася обіцяна тиша. Перед тим наші увійшли в Новолуганське

 

Станом на ранок 24 грудня українська сторона СЦКК підтверджує припинення вогню по всій лінії розмежування на Донбасі, починаючи з 00.00, як було узгоджено Тристоронньою контактною групою в Мінську.
Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться в заяві керівника української сторони СЦКК генерал-майора Анатолія Петренка на сторінці прес-центру штаба АТО.

“Станом на ранок 24 грудня українська сторона СЦКК підтверджує про запровадження всеосяжного, стійкого, безстрокового припинення вогню, починаючи з 00.00 24 грудня 2016 року. По всій лінії зіткнення встановлена тиша“, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що офіцери української сторони СЦКК продовжують моніторинг та спостереження за дотриманням режиму припинення вогню. “Про будь-які зміни в обстановці буде негайно поінформовано СММ ОБСЄ”, – зазначили в Центрі.

Читайте про очікування напередодні:
24 грудня в АТО стартує “новорічне перемир’я”. Бойовики теж “за”

Як повідомляв прес-центр штабу АТО, у переддень встановлення “тиші”, 23 грудня, на фронті протягом доби зафіксовано 50 обстрілів, з них два – по населеному пункту.

На Донецькому напрямку зі 152-міліметрової артилерії були обстріляні позиції ЗСУ в районі Красного Пахаря та Північного. Вогонь 122-міліметрової артилерії, мінометів, озброєння БМП та великокаліберних кулеметів зафіксовано в районі Луганського, що на Світлодарській дузі. З мінометів калібру 120 та 82 міліметри, гранатометів різних систем були обстріляні Авдіївка, Новолуганське, Південне, Новоселівка Друга та Верхньоторецьке. Зі 152-міліметрової артилерії окупанти вкотре обстріляли Миронівку.

“Тричі бойовики намагалися атакувати наші позиції в районі Світлодарської дуги, та кожного разу змушені були, забираючи поранених, відступати”, – зазначили у штабі.

Повідомляється, що українські Збройні сили взяли під контроль селище Новолуганське Бахмутського району, розташоване на західному березі водосховища Вуглегірської ТЕС (Водобуд) за 30 км від Бахмута.
Раніше цей населений пункт де-факто відносився до так званої “сірої зони” і контролювався Україною лише за документами Антитерористичного центру.

“Новолуганське до вчорашнього дня було територією між нульовими блок-постами ЗСУ та сепарів”, – зазначив волонтер Родіон Шовкошитний, підкресливши, що його досі не контролював ніхто, і “це найбільша діра по “контрабасу”, яка наразі є в ОРДЛО”.

Комбат підрозділу батальйону “Донбас-Україна” (ЗСУ) В’ячеслав Власенко ввечері 23 грудня написав у соцмережі: “Ну здрастуй, Світлодарська дуга. Сьогодні батальйоном “Донбас Україна” успішно проведена зухвала операція зі звільнення міста Новолуганське. Одразу. Без втрат. Привіт, сепари”.

Збройні сили України встановили блокпост на південній околиці Новолуганського.
Як повідомили в прес-службі Міноборони, “це дозволить безперешкодно забезпечувати майже чотири тисячі мешканців селища продуктами харчування та необхідними товарами повсякденного вжитку, відновити медичне забезпечення, упорядкувати процедуру провезення підприємствами необхідних товарів та пально-мастильних матеріалів”. Крім того, це прискорить процедуру перепустки громадян для відвідування своїх родичів.

На Луганському напрямку 23 грудня ворог застосував реактивну артилерію. Під вогонь РСЗВ БМ-21 “Град” потрапило Сизе.
Зі 152-міліметрової артилерії бойовики обстріляли Троїцьке та двічі – Новозванівку. Зі 120- міліметрових мінометів, гранатометів та стрілецької зброї – Троїцьке, Новоолександрівку, Жовте, Лобачеве та Станицю Луганську.

На Маріупольському напрямку напередодні бойовики багаторазово вели вогонь зі 122-міліметрової артилерії, 120- та 82-міліметрових мінометів, гранатометів різних систем багаторазово вели вогонь по Широкиному, Лебединському, Талаківці та Водяному. Новотроїцьке обстріляли з гранатометів, а Широкине – з озброєння БМП.
Поблизу Водяного бойовики атакували наші позиції силами піхоти, однак після відкриття вогню у відповідь відступили.

Читайте також:
Штаб підтвердив загибель полонених бійців з-під Світлодарська. Але ліс наш. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна