Радбез ООН за сприяння України ухвалив резолюцію про незаконність ізраїльських поселень у Палестині. США вперше утрималися

 

У п’ятницю, 23 грудня, Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій міститься заклик до Ізраїлю припинити будівництво поселень на окупованій палестинській території, включаючи Східний Єрусалим.

Як передає Центр новин ООН, резолюцію підтримали 14 членів Радбезу, зокрема Україна. Америка утрималася, хоча раніше США блокували будь-які подібні проекти.

У нинішній резолюції йдеться про те, що створення Ізраїлем поселень на палестинській території “не має юридичної сили та є кричущим порушенням міжнародного права”.

Її автори заявляють, що “поселенська діяльність” є однією з головних перешкод на шляху до врегулювання конфлікту на основі принципу співіснування двох держав – Ізраїлю й Палестини.

Члени РБ ООН заявили, що не будуть визнавати ніяких змін кордонів, що існували на момент 4 червня 1967 року, включаючи Східний Єрусалим. Виняток може бути зроблено лише в разі домовленості сторін на цей рахунок.

Члени Ради Безпеки уповноважили Генерального секретаря ООН що три місяці доповідати про виконання  прийнятої резолюції.

“Рада закликає негайно зробити позитивні кроки для того, щоб звернути назад негативні тенденції на місцях, що ставлять під загрозу можливість врегулювання у відповідності з принципом співіснування двох держав”, – сказано в повідомленні.

Резолюцію, що визнає незаконними всі ізраїльські поселення на окупованих палестинських територіях, вніс до Ради безпекиООН Єгипет, але пізніше зняв її голосування.
Після цього резолюцію повторно запропонували Нова Зеландія, Сенегал, Венесуела і Малайзія.
Тель-Авів розраховував на те, що США скористаються правом вето і заблокують її, однак Вашингтон уперше повівся інакше.

Із 15 членів РБ ООН 14 країн підтримали резолюцію (у т.ч. Україна), проти – 0, утримався – 1 (США).

Як відомо, членами РБ ООН зараз є: постійні – США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія; непостійні – Єгипет, Сенегал, Ангола, Японія, Малайзія, Уругвай, Венесуела, Нова Зеландія, Іспанія, Україна.
Голова – Роман Ойярсун, Іспанія.

Ізраїль не виконуватиме резолюцію Ради Безпеки ООН, яка забороняє будівництво поселень на палестинських територіях. Про це повідомляє агенція Reuters з посиланням на заяву канцелярії прем’єр-міністра країни Біньяміна Нетаньягу.

“Ізраїль відкидає цю ганебну антиізраїльську резолюцію  ООН та не буде дотримуватися її умов”, – ідеться в заяві.

Після голосування РБ ОНН Ізраїль відкликав послів із Нової Зеландії та Сенегалу “для проведення консультацій”. Про це повідомило видання The Jerusalem Post з посиланням на прес-секретаря Біньяміна Нетаньягу Давіда Кейса.

Глава уряду також розпорядився скасувати візит до країни сенегальського міністра закордонних справ Манкура Ндіайє, що мав відбутися через три тижні, та доручив МЗС припинити всі програми допомоги Сенегалу.

У канцелярії Нетаньягу звинуватили адміністрацію президента США Барака Обами в тому, що вона “не тільки не захистила Ізраїль від цього несправедливого нападу в ООН, а й співпрацювала за лаштунками з його призвідниками”.

У той же час в Тель-Авіві висловили надію на співпрацю з обраним президентом Дональдом Трампом і Конгресом США, “щоб звести нанівець шкоду від цієї абсурдної резолюції”.

У свою чергу представник глави Палестини Махмуда Аббаса висловив думку, що ухвалення резолюції завдало удару по ізраїльській політиці будівництва поселень.

“Це день перемоги міжнародного права, перемоги мови цивілізованості і дипломатії і повного неприйняття екстремістських сил в Ізраїлі”, – зазначив він.

Як відомо, Західний берег річки Йордан був окупований Ізраїлем у ході Шестиденної війни 1967 року.
ООН вважає існування єврейських поселень на цій території незаконним і таким, що суперечить міжнародному законодавству.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна