Понад 70 російських літераторів просять Путіна помилувати українця Сенцова

 

Більше 60 членів Всесвітньої організації письменників з Російського ПЕН-центру підписалися під листом президенту РФ Володимиру Путіну з проханням помилувати українського режисера й прозаїка Олега Сенцова, засудженого нібито за організацію терактів у Криму.

У зверненні, поширеном на неофіційній сторінці “Частное мнение. Русский ПЕН-центр” у “Фейсбуці”, йдеться:

“У ці передріздвяні дні, коли багато людей, незалежно від особистих поглядів і релігійної приналежності, прагнуть, слідуючи давній традиції, проявляти людяність і милосердя, ми, члени Російського ПЕН-Центру, хочемо сказати про необхідність якомога швидше виправити найглибшу несправедливість – 20-річний вирок нашому колезі, прозаїку і режисерові Олегу Сенцову.

…Просимо Вас поширити на Олега Сенцова процедуру помилування

Олег Сенцов перебуває в ув’язненні вже два з половиною роки.

При тому, що звинувачення в злочинному намірі (за версією слідства, навесні 2014 року він дав вказівку своїм спільникам підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі, а також планував теракт біля “Вічного вогню” в місті на 9 травня) будувалося на свідченнях одного з підсудних, повністю спростованих ним самим під час суду як даних під тортурами.
Тортури застосовувалися і до Олега, що було підтверджено його адвокатами, однак він своєї провини ніколи не визнавав. Всі звинувачення в суді він відкидав з тим спокоєм і гідністю, які може проявити тільки людина, впевнена в своїй правоті і невинності.

Сьогодні Сенцов перебуває в якутській колонії, його друзі та колеги говорять, що зв’язок з ним перервався, він відмовляється від побачень і не відповідає на листи. Це вказує на вкрай небезпечний психологічний стан, свідчить про важкі моральні (а можливо, і про фізичні) страждання.

До недавнього часу була жива надія, що Олег Сенцов буде включений в програму обміну ув’язненими між Росією і Україною. Але в жовтні 2016 року Міністерство юстиції Росії відмовило в передачі Олега Сенцова Україні, громадянином якої він себе вважає.

Посилання на те, що закон про приєднання Криму передбачає автоматичний перехід до громадянства Росії, звучить як відгомін кріпосного права. Сенцов не подавав заяви про вихід з українського громадянства, він не поривав з країною, яку вважає своєю батьківщиною.

Трагедія, що трапилася з молодим режисером на самому початку його творчого шляху (перший фільм Олега «Гамер» був відзначений нагородами кількох кінофестивалів), викликала хвилю виступів на його захист. Звільнити Олега Сенцова просили всесвітньо відомі режисери: Педро Альмодовар, Акі Каурісмякі, Кен Лоуч, Майк Лі, Вім Вендерс, Анджей Вайда, Агнешка Холланд, Кшиштоф Зануссі, і також такі великі вітчизняні кінематографісти, як Андрій Звягінцев, Олексій Герман-молодший, Володимир Мірзоєв , Павло Бардін, Олександр Котт та ін…”

Підписанти підтримали ініціативу режисера Олександра Сокурова, який особисто звернувся до Путіна із закликом помилувати українця Сенцова.

Лист підписав 61 член організації, серед яких – Олександр Архангельський, Аліна Вітухновська, Вероніка Доліна, Денис Драгунський, Тимур Кібіров, Майя Кучерська, Олександр Кушнер, Андрій Макаревич та інші письменники, поети і журналісти.

До листа приєдналися дев’ять літераторів – не членів ПЕН-центру, зокрема Людмила Уліцька, а також члени Вільного історичного товариства й письменники – учасники Конгресу інтелігенції РФ.

Читайте також:
Режисер Сокуров посперечався з Путіним через ув’язнення українця Сенцова. ВІДЕО

Сенцов у якутській тюрмі написав п’ять сценаріїв та одну повість

Лавров припустив обмін Сенцова і Ко на російських в’язнів в Україні

Як повідомляла “Новинарня“, на прес-конференції 23 грудея президент РФ Володимир Путін вкотре заявив, що вважає Сенцова винним у підготовці теракту.

“Звичайно, ні у кого немає бажання тримати журналістів, якщо вони займаються журналістською діяльністю. Але скажіть, будь ласка, що нам робити, якщо кінорежисер – це доведено в суді – готувався до скоєння терористичних актів? Його відпустити тільки за те, що він режисер? Чим він відрізняється від кадрового співробітника військової розвідки (Романа Сущенка – “Н”), який планував робити те ж саме?…
“Ми сьогодні відпустимо одних, а завтра прийдуть інші? Треба домовитися, щоб це було припинено. І тоді можна буде подумати і про акти амністії. Я проти цього нічого не маю”, – заявив Путін.

Як відомо, 7 квітня 2016 року Мін’юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова й Кольченка. Після цього мін’юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

Українських активістів-кримчан Олега Сенцова й Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували до Росії, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалах офісів партій на півострові. Обидва вину не визнали.

25 серпня 2015 року суд у Ростові-на-Дону виніс вирок Сенцову й Кольченку, засудивши до 20 і 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму відповідно. Верховний суд Росії залишив без зміни рішення суду першої інстанції.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченка є сфабрикованою, та виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх.

Олександр Кольченко ув’язнений в колонії ФКУ ІК-6 в місті Копейськ Челябінської області, Олег Сенцов – у Якутії (колонія ІК-1, місто Якутськ).

Читайте також:
Лист Сенцова з російського полону:
Не треба нас витягувати за будь-яку ціну, перемогу це не наблизить

РНБО розширила санкційний “список Сенцова-Кольченка”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна