ООН сформувала трибунал для позову України до РФ стосовно Криму, – Порошенко

 

Організація Об’єднаних Націй сформувала трибунал, який на початку 2017 року розпочне розгляд справи за позовом України до Росії у “кримській” справі. Про це повідомив президент Петро Порошенко.

“Україна готова довести в арбітражі, що агресор зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях та на континентальному шельфі у прилеглих до Автономної Республіки Крим морських зонах”, – зазначено на сторінці президента у “Фейсбуці”.

Як відомо, 14 вересня Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права.

Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати Російську Федерацію припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення та гарантії їх неповторення, а також відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки.

Зазначається, що від початку незаконної агресії Росії в Криму права України в цих прибережних зонах були порушені та узурповані державою-агресором.

“Україна прагне припинення Російською Федерацією порушень положень Конвенції, а також захисту своїх прав у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, включаючи права України на природні ресурси континентального шельфу Криму, які належать українському народу”, – зазначили в МЗС.

В МЗС зазначили, що приєднуючись до Конвенції, Україна і Російська Федерація погодилися на процедуру врегулювання спорів шляхом арбітражу, рішення якого є обов’язковим до виконання сторонами.

Читайте також:
Порошенко розпорядився почати арбітраж проти РФ за порушення Конвенції з морського права

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна