24 грудня в АТО стартує “новорічне перемир’я”. Бойовики теж “за”

 

Із 00 годин 24 грудня 2016 року на Сході України має встановитися всеохопний режим припинення вогню у зв’язку з новорічними святами, про який було домовлено в Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи за участі представників ОРДЛО.

Президент Петро Порошенко закликав Росію забезпечити неухильне дотримання режиму припинення вогню з початку доби 24 грудня, суботи.
Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у його заяві, поширеній на офіційному сайті.

“Вітаю досягнення у рамках Тристоронньої контактної групи, у відповідь на мою ініціативу, домовленості щодо впровадження додаткових заходів зі встановлення сталого та безстрокового режиму всеохоплюючого припинення вогню починаючи з 00 годин 24 грудня 2016 року”, – сказано в повідомленні.

Президент розраховує, що завдяки цим заходам, які реалізовуватимуться напередодні новорічних та різдвяних свят, режим припинення вогню на Донбасі набуде постійного характеру.

“Україна підтверджує готовність виконати як цю, так і інші Мінські домовленості. Закликаю Росію забезпечити неухильне дотримання режиму припинення вогню, а також імплементацію інших домовленостей, зокрема щодо невідкладного звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, у тому числі на російській території”, – наголосив Порошенко.

Уповноважена президента з питань врегулювання на Сході Ірина Геращенко зазначила: “Україна бореться за кожен день миру. Бо це – врятовані життя. Головна домовленість ТКГ в Мінську 21 грудня- це повне припинення вогню з 00 годин 24 грудня. Чи буде дотримано цю домовленість – залежить від другої сторони”.

Сторона бойовиків наразі підтверджує попередні домовленості.

“Режим припинення вогню в Донбасі, згідно з досягнутою в Мінську домовленості, вступить в силу в ніч на 24 грудня і повинен діяти безстроково”, передає сепаратистська агенція ДАН слова керівника делегації ОРДО на мінських переговорах, голови так званої “народної ради ДНР” Дениса Пушиліна.

“З півночі 24-го числа оголошений безстроковий режим припинення вогню”, – сказав він.

Пушилін “нагадав, що на минулі новорічні свята «режим тиші» також був безстроково введений в силу і деякий час зберігався, але з початком провокацій з українського боку був зірваний”, – передає ДАН.

Як відомо, в останні дні кількість обстрілів з боку бойовиків не зменшується, особливо на Світлодарській дузі.

Читайте про події 23 грудня:
У переддень “новорічного перемир’я” бойовики вчинили 30 обстрілів
і тричі йшли в наступ на дузі

Українська сторона СЦКК (Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування) повідомила, що підтримує тісну взаємодію з Спеціальною моніторинговою місією (СММ) ОБСЄ для здійснення контролю та верифікації режиму тиші.

“Встановлено особливий оперативний зв’язок зі всіма керівниками моніторингових груп та керівництвом місії. Щоденно проводяться спільні тристоронні брифінги, на яких обговорюються всі критичні питання та визначаються шляхи їх вирішення”, – зазначено в повідомленні СЦКК на сторінці прес-служби штабу АТО у “Фейсбуці”.

В СЦКК поінформували, для чого українська сторона планує використати період перемир’я.

“Використовуючи режим тиші, планується завершити ремонтно-відновлювальні роботи на ключових об’єктах для забезпечення людей теплом, газом, водою, електропостачанням. Зокрема, протягом 22 грудня 2016 року в районі проведення антитерористичної операції виконано низку робіт з відновлення зруйнованої в результаті ворожих обстрілів інфраструктури Донбасу. Продовжувалися ремонтні роботи на об’єктах берегової насосної станції Луганської ТЕС; відремонтовано лінії електропередач технічного забезпечення каналу «Сіверський Донець — Донбас»; ремонт залізничних переїздів Шипілово — Сентянівка, Курдюмівка — Майорська, Фенольна — Петруньки.

За підтримки СЦКК продовжує свою гуманітарну місію в районі АТО Міжнародний комітет Червоного Хреста. В найближчих планах забезпечення місцевого населення вугіллям та паливними брикетами у населених пунктах Жованка, Бахмутка.

Українська сторона СЦКК приділяє значну увагу ситуації навколо контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Адже перед новорічними святами значно збільшились потоки людей та транспорту. В цьому контексті, мирні мешканці Донбасу мають належні умови для вирішення всіх соціально-гуманітарних питань”, – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, попереднього разу про “режим тиші” було домовлено з 15 вересня, він протримався деякий час. Тоді було розведено сили й засоби в районах населених пунктів Золоте і Петрівське.

Перед тим були домовленості про “режим тиші” на День знань і перемир’я на Великодні й травневі свята.

Читайте також:
Бої за Світлодарську дугу: дві доби пекла. СВІДЧЕННЯ УЧАСНИКА

Бойовики ОРДО знову зірвали “режим тиші” у Станиці Луганській,
де має відбутись розведення сил

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна