У Перемишлі прокуратура висунула обвинувачення полякові, який кричав “Смерть українцям!”

 

У Польщі висунули обвинувачення 30-річному громадянину за висловлювання погроз щодо українців та за заклик до ненависті на національному ґрунті. Його затримала поліція. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Gazetaprawna.pl.

Ідеться про учасника націоналістичної демонстрації в Перемишлі 10 грудня – “Маршу орлят перемиських і львівських”.
На одному з відео можна побачити та почути, які він кричав: “Польський Перемишль, польський Львів”, а на другому чути його заклик: “Смерть українцям!”

Підозрюваний Адріан Н. є мешканцем міста Ропчице та має вищу освіту.

На основі висунутих звинувачень йому загрожує від 3 місяців до 5 років позбавлення свободи.

За словами прокурора Марти Пентковської, речника прокуратури в Перемишлі, підозрюваний зізнався, що брав участь у марші. Але чоловік категорично заперечує, що саме він вигукував ці гасла.

Прокурор додала, що автор другого відео впізнав підозрюваного та вказав, що саме той вигукував антиукраїнські гасла.

“Враховуючи те, що підозрюваний не визнає, що викрикував “Смерть українцям!”, а свідок його впізнав і підтвердив, що кричав він, то необхідно буде провести ідентифікацію голосу на записі”, – повідомила Пентковська.

Водночас організатори маршу заявляють, що зроблене відео є “провокацією”, та висловлюють сумніви щодо самого запису.

Повідомляється, що скаргу на заклик до ненависті на національному ґрунті подало генеральне консульство України в Любліні та Об’єднання українців у Польщі.
Скарга була підготовлена на основі опублікованого в інтернеті відеозапису, зробленого, ймовірно, з вікна Українського народного дому (Народний дім) в Перемишлі, на якому можна почути вигук “Смерть українцям!”

Фрагмент відео, на якому чути вигуки (на 0’03’’):

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна