Фірма номінанта на пост глави Держдепу США Тіллерсона лобіювала в Сенаті блокування STAND for Ukraine Act, – ЗМІ

 

Енергетичний гігант, компанія ExxonMobil, керівник якої Рекс Тіллерсон є номінантом на посаду держсекретаря США в новій адміністрації Трампа, лобіював у Сенаті блокування законопроекту STAND for Ukraine Act, який передбачає закріплення американських санкцій проти Росії на законодавчому рівні. Про це пише впливове у США видання Politico.

“Компанія ExxonMobil успішно лобіювала неприйняття законопроекту, який ускладнив би для наступного президента скасування санкцій проти Росії, розчистивши шлях для того, щоб нафтовий гігант міг перезапустити програму вартістю в мільярди доларів, якщо Дональд Трамп послабить ці обмеження на посту президента”, – зазначається в матеріалі.

Зазначається, що зусиллям компанії може допомогти її нинішній керівник Рекс Тіллерсон, запропонований Трампом на пост глави Держдепу США в наступному уряді. Він буде ключовим радником президента в цьому питанні, переказує статтю “Укрінформ”.

Ідеться про законопроект STAND for Ukraine Act, який міг узаконити на п’ять років санкції проти РФ, пов’язані з Кримом, що дуже ускладнило б їх скасування чи послаблення новим президентом.

Цей документ, прийнятий Палатою представників, так і не був поставлений на голосування в Сенаті до завершення нинішньої сесії. Тепер він має бути прийнятий по-новому в обох палатах на наступній сесії. До цього обмеження проти Росії можуть бути легко скасовані підписом лише президента.

Санкції змусили Exxon відступити від проекту буріння в Російській Арктиці. Компанія оцінює втрати від цього на суму близько на $1 млрд.
А, як писала “Новинарня“, свого часу за підписання угоди про співпрацю в Арктиці Тіллерсон отримав від Путіна російський орден Дружби народів.

Відповідно до джерел, ознайомлених зі справами Exxon в Конгресі, компанія також лобіювала в Комітеті з міжнародних відносин Сенату прийняття попередніх законопроектів, які вводили санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Як пише “Політіко”, поява нової інформації про втручання Exxon у законодавчий процес з метою послабити санкційний тиск на Росію може додати стурбованості серед сенаторів, у тому числі республіканців Джона Маккейна, Ліндсі Грема і Марко Рубіо, з приводу того, що Рекс Тіллерсон є занадто приязним до Володимира Путіна.

Видання нагадує, що бізнес-партнером компанії Exxon у Росії є державна компанія “Роснефть” на чолі з Ігорем Сечіним, близьким соратником Путіна, який перебуває під санкціями Міністерства фінансів США з 2014 року.

Читайте також:
Трамп номінував на пост глави Держдепу симпатика Росії

Кандидат на пост глави Держдепу Тіллерсон очолював спільний з Росією офшор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна