Зі східного Алеппо евакуйовані вже 20 тисяч мирних мешканців

 

Станом на 15:00 понеділка, 19 грудня, вже близько 20 тисяч мирних жителів евакуйовані зі східного Алеппо. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

“Кількість евакуйованих зі східного Алеппо на території, які контролюють сили опозиції, сягнула 20 тисяч. Наші зусилля тривають”, – написав він у “Твіттері“.

За даними Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, десятки автобусів вивозять тисячі людей із східного Алеппо на території, які знаходяться під контролем повстанців на захід від міста.
Цю інформацію офіційно підтвердили і в Організації Об’єднаних Націй.

Зазначається, що евакуація є результатом інтенсивних переговорів між Росією, яка підтримує сили президента Сирії Башара аль-Асада, і Туреччини, яка підтримує кілька великих повстанських груп.

Евакуація з перервами триває з 15 грудня.

Про припинення вогню в Алеппо оголосили у вівторок, 13 грудня. До міста прибували автобуси, аби забрати звідти людей, але в середу бої поновилися.
Сирійські джерела повідомляли про поновлення авіаударів по територіях, які контролюють повстанці.

Східна частина Алеппо – найбільшого міста Сирії – перебувала під контролем повстанців з 2012 року. Але в останні місяці територія, підконтрольна повстанцям, зокрема історична частина міста, постійно зменшувалася внаслідок великої наступальної операції, яку вели сили Башара Асада за підтримки російської авіації. Повідомлялося про сотні жертв серед цивільного населення в результаті ударів авіації РФ.
В останні дні перед припиненням боїв в ООН повідомляли про десятки розстріляних урядовими військами місцевих мешканців у районах, звідки вибили повстанців.

Читайте також:
У Сирії ліквідований майор-калмик Санчиров – комбат російських десантників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна