Штаб озвучив цифри втрат на Світлодарській дузі

 

У Міністерстві оборони підтвердили загибель п’яти військовослужбовців ЗСУ за добу 18 грудня та заявили, що 16 армійців отримали поранення або контузії.
Про це на брифінгу у понеділок повідомив речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.

“За минулу добу внаслідок активних бойових дій п’ять українських військовослужбовців загинули, шість отримали поранення, ще 10 – травми та контузії. Цих втрат сили АТО зазнали на Світлодарській дузі внаслідок ворожих обстрілів із важкого озброєння”, – сказав полковник Лисенко.

Він зазначив, що це найважчі втрати Збройних сил України за останні п’ять місяців, та висловив глибоке співчуття родинам загиблих.

За словами речника, бойовики випустили по позиціях сил АТО близько 700 мін.

Водночас з їхнього боку – близько 50 загиблих і поранених. “Лікарні Горлівки, Єнакієвого переповнені”, – повідомив Лисенко про дані розвідки.

Раніше волонтери й журналісти повідомляли про 25-26 поранених бійців ЗСУ.

Окремо про подробиці бою 18 грудня на іншому брифінгу розповів начальник об’єднаного оперативного штабу Збройних сил генерал-майор Олександр Сирський.

Вогонь у відповідь по бойовиках на Світлодарській дузі складно вести через їхні обстріли позицій сил АТО з території Дебальцевого, Вуглегірська та Калинівки, цитує Сирського “Інтерфакс-Україна”.

“Заслуговує на увагу той факт, що вогонь артилерії противником вівся безпосередньо з населених пунктів Калинівка, Вуглегірськ, Дебальцеве, що не надавало можливості адекватного реагування у відповідь, з метою недопущення втрат серед мирного населення”, – сказав він.

Сирський поінформував, що за минулу добу по позиціях українських військових було випущено 34 снаряди калібром 122 мм та 694 міни калібром 120 і 82 мм.

Говорячи про спробу наступу бойовиків у неділю, Сирський зазначив, що метою їх дій було просування в бік н. п. Луганське Донецької області і захоплення двох опорних пунктів ЗС України в районі н. п. Луганське.

“Завдяки добре організованій системі спостереження сил АТО, наміри російських окупаційних військ щодо наступу в районі так званої Світлодарської дуги були розкриті. Підрозділи Збройних сил України прийняли бій, під час якого перехопили ініціативу, завдали противнику втрат та змусили його відступити”, – сказав генерал.

Сирський повідомив, що протягом дня противник ще двічі намагався відновити наступ, зосереджуючи при цьому зусилля на ураженні підрозділів АТО вогнем мінометів та гармат.

Генерал додав, що ці бойові дії відбулися в районі, який знаходиться на відстані 36 км від лінії зіткнення, як вона мала б проходити відповідно до Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року.

“Зазначена територія разом з Дебальцевим, Вуглегірськом та іншими населеними пунктами повинна бути звільнена російськими окупаційними військами, про що неодноразово наголошувалось на зустрічах трьохсторонньої контактної групи в Мінську”, – сказав начальник об’єднаного оперативного штабу Збройних сил України.

Олександр Сирський зазначив, що на даний момент ситуація на Світлодарськой дузі залишається спокійною.

Читайте про ці події з посиланням на бійців:
Перемога під Світлодарськом. “Цей бл@ський ліс, з якого нас крили, нарешті наш!”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна