Штаб АТО розповів про подробиці боїв на Світлодарській дузі

 

За повідомлення прес-центру штабу АТО, за минулу добу, 18 грудня, бойовики починали обстріли позицій ЗСУ 24 рази, переважно на Маріупольському та Донецькому напрямках.

Штаб оприлюднив подробиці масштабного тривалого бою в районі Світлодарської дуги (неподалік окупованого міста Дебальцеве, що за Мінськими угодами має бути підконтрольне Україні).

svitlodarska-duga-18-12-2016

“Близько 6-ї ранку російсько-окупаційні війська розпочали артилерійську підготовку із застосуванням мінометів і ствольної артилерії.
Українською стороною Спільного центру контролю та координації припинення вогню негайно було зроблено запит на введення режиму “тиші”. Утім противник значними силами спробував здійснити обхідний маневр опорних пунктів Збройних сил України в районі населеного пункту Луганське з метою вибити передові підрозділи сил АТО із займаних позицій і змінити лінію зіткнення сторін.
Українські бійці прийняли бій, у ході якого перехопили ініціативу, відкинули противника та здійснили контратаку у фланг противнику.
Ворог був вимушений відійти, кинувши при цьому військове майно та спорядження російського виробництва”, – сказано в повідомленні.

За даними розвідки, втрати противника в цьому бою склали щонайменше 25 чоловік убитими та до 30 поранених, зазначили в прес-центрі штабу АТО.

“Протягом дня окупанти неодноразово відкривали вогонь по наших позиціях на Світлодарській дузі та прилеглих населених пунктах зі 122-міліметрової артилерії та 120-міліметрових мінометів. В наслідок обстрілів пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури та лінії електропередач. Місто Світлодарськ та навколишні села залишилися без світла. Пізно ввечері три артилерійські снаряди розірвалися поблизу школи в Луганському, – сказано у звіті.

Журналістка ТСН Євгенія Цвєтанська, яка перебуває на місці подій біля військового госпіталю, повідомляє про щонайменше 26 поранених українських військових унаслідок бою. Чотирьох, за її словами не можуть вивезти з поля бою – через щільні обстріли бойовиків.

Також ТСН інформує про те, що внаслідок контратаки українські війська зайняли 1 км досі не контрольованої території.

Бойовики продовжують нарощувати сили на Світлодарському напрямку, напруга там досі не спала. Про це в понеділок уранці в ефірі каналу “112 Україна” повідомив представник прес-центру штабу АТО Леонід Матюхін.
За його словами, за даними розвідки, терористи планують задіяти до двох ротних тактичних груп, танкові підрозділи, артилерію і міномети.

“Вони продовжують активні обстріл”, – зазначив Матюхін.

Бойовики “ЛНР” заявили, що українські військові спробували прорвати оборону в районі Калинівки.

Матюхін зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності.

“Інформація, яку поширюють засоби масової інформації противника, не відповідає дійсності. Про те, що наші пішли в наступ, що це була наша ініціатива… Для людей, що адекватно сприймають світ, зрозуміло, що це повна маячня. І таким чином бойовики просто хочуть перекласти порушення Мінських угод”, – сказав спікер штабу АТО.

За даними штабу, на Маріупольському зі 122-міліметрової артилерії в неділю бойовики обстріляли Широкине. З мінометів різних калібрів – Талаківку, Водяне, Гнутове та Широкине. Зі стрілецької зброї – Павлопіль. По Мар’їнці вогонь вів снайпер, по Широкиному – танк.

На Луганському напрямку в районі Троїцького окупанти обстріляли українські позиції з мінометів. Новоолександрівка потрапила під вогонь гранатометів та великокаліберних кулеметів. Сизе, Жовте та Станицю Луганську обстріляли з стрілецької зброї.

На Донецькому напрямку зі 122-міліметрової артилерії та 120-міліметрових мінометів окупанти обстрілювали Луганське та Авдіївку.

Як інформувала “Новинарня” вчора станом на 19:00, внаслідок атаки бойовиків на Світлодарській дузі загинули п’ять українських військових. Тоді було підтвердження про те, що шість армійців отримали поранення.

Читайте також:
Стало відомо, де утримували “кіборга” Колодія та інших українських полонених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна