СБУ арештувала організаторів незаконної схеми постачання продуктів в “ЛНР”

 

Служба безпеки України спільно з Київською обласною прокуратурою провела масштабну спецоперацію з викриття схеми незаконного постачання продуктів харчування на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей на 1,5 мільярда гривень. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-центр СБУ.

Комерційна структура упродовж останніх двох років здійснювала псевдоекспорт продуктів до країн Південно-Західної Азії та Близького Сходу. Насправді ж цукор, молоко, м’ясо та іншу продукцію ділки постачали на підконтрольні терористам території транзитом через Російську Федерацію, зазначають в СБУ.

Унаслідок “вивозу” товарів за кордон комерсантам було відшкодовано податок на додану вартість у розмірі 260 мільйонів гривень з державного бюджету України.

Незаконно отримані кошти зловмисники використали для виробництва металоконструкцій на підприємстві, що розташоване на території Луганщини, підконтрольній т.зв. “ЛНР”. Потім ці вироби були реалізовані через будівельні гіпермаркети на території України.

“У спецоперації взяли участь 230 правоохоронців, які під час 30 обшуків в офісних та житлових приміщеннях автоперевізників, організаторів та виконавців оборудки виявили фінансово-господарську документацію та митні декларації з відмітками т.зв. “митниці “ЛНР”, що підтверджує їхню протиправну діяльність”, – інформує СБУ.

На 201 банківський рахунок та 160 великогабаритних автомобілів, задіяних у протиправній схемі, за рішенням суду накладено арешт.

Також на державному кордоні оперативники спецслужби затримали дві вантажівки з продуктами, які за злочинною схемою прямували на тимчасово окуповані території.

Наразі затримано п’ятьох ділків, яким слідчі СБУ оголосили про підозру за ч. 4 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону) Кримінального кодексу України.

Їм обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:
СБУ в Києві викрила механізм нелегальних фінансових операцій з “ДНР/ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна