Порошенко зустрівся зі звільненим “кіборгом” Колодієм. Той розповів про полон

 

Президент Петро Порошенко зустрівся зі звільненим із полону бойовиків “ДНР” військовим 80-ї аеромобільної бригади Тарасом Колодієм та його мамою Галиною Мирославівною. Про це повідомляє прес-служба адміністрації президента.

Глава держави висловив вдячність львівському військовослужбовцю за незламний характер, героїзм та вірність державі.

“Сьогодні дійсно святковий день, Святий Миколай робить всякі чудеса. Хочу подякувати, що за ці довгі майже два роки ти показав, хто такий справжній український воїн”, – наголосив він.

Порошенко підкреслив, що дуже багато людей чекали і працювали над звільненням Тараса Колодія, і зараз представники влади, волонтери, представники церков продовжують робити все можливе задля визволення інших полонених.

Своєю чергою Тарас Колодій, якому для візиту на Банкову видали нову військову форму, сказав: “Хочу подякувати всім владикам, які допомогли звільнити з полону, співробітникам СБУ, вам, пане президенте, мамі і всім волонтерам, хто брав у цьому участь”.

Мати Тараса також подякувала всім, хто долучився до звільнення.
“Це великий подарунок до Миколая та різдвяних свят”, – сказала вона.

Президент повідомив, що доручив забезпечити необхідне медичне обстеження звільненого “кіборга” в лікарні Державного управління справами.

“Нарешті, нормальне медичне обстеження, бо після важкого поранення 21 січня 2015 року у ДАП його оглядали лише тюремні лікарі.
Тарас, як і всі інші звільнені бранці, пройде лікування в клініці 4-го управління, символічно, сьогодні він познайомився там з Володимиром Жемчуговим, який продовжує реабілітацію там після повернення з Німеччини“, – додала учасниця зустрічі Ірина Геращенко, уповноважена президента з питань Донбасу й перший заступник голови ВР.

На короткому брифінгу Тарас Колодій, відповідаючи на запитання, чи намагалися його вербувати, відповів: “Ні, такого не було”. Те саме – щодо використання як робочої сили.

За словами львів’янина, били його тільки в перший день, надалі поводилися нормально.

Звільнений із полону сказав, що останнім часом його тримали в напівпідвальному приміщенні, як у СІЗО, час від часу виводили на вулицю; іноді полонених оглядали медики, приїздив представник ОБСЄ.

Як відомо, Тараса Колодія мобілізували в серпні 2014 року. Спочатку десантник 80-ї аеромобільної бригади служив у Костянтинівці, потім брав участь у бойових діях у Донецькому аеропорту. Бойовики “ДНР” утримували Тараса в Макіївській колонії.

Його звільнення з полону бойовиків відбувалося шляхом переговорів за сприяння Української православної церкви Московського патріархату.

Як повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна” голова Синодального відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, “до нас зверталися дружини і матері наших українських бранців, зокрема була ціла делегація, яка відвідала блаженнішого митрополита Онуфрія. Владика, почувши їхнє прохання, зробив все можливе, щоб почати процес звільнення бранців шляхом переговорів, контактів через Українську православну церкву. Наші священики – по всій території Донецької області. Тому вдалося домовитися, щоб до свята Святого Миколая можна було звільнити хоча б одного українського військового”.

“Ми нікого не обмінювали. Ми просто домовилися, щоб його відпустили”, – зазначив він.

Владика висловив сподівання, що це не останнє звільнення українського військовослужбовця, яке проходить за участю церкви.

Нагадаємо, перед цим Україна оголосила, що, як жест доброї волі, віддає ОРДЛО 15 полонених.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна