На острові Сардинія встановили перший в Італії пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

 

В італійському місті Кальярі на острові Сардинія сьогодні, 17 грудня, відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Встановлений у центральному парку Монте-Кларо монумент “уособлює п’ять жіночих фігур зі страждальним виразом обличчя, але притаманною їм гідністю”, пояснив у коментарі Радіо Свобода автор монумента , сардинський скульптор Армандіно Лекка.

Скульптура виготовлена з каменю жовтий трахіт – що, за задумом митця, символізує колір пшениці.

“Ми вирішили встановити цей монумент у парку, бо тут буває багато людей. Усі будуть бачити і дізнаються про трагедію українського народу, про яку мало хто тут чув”, – пояснив під час церемонії відкриття представник міської ради Кальярі Філіппо Петруччі.

Монумент жертвам Голодомору створений за підтримки благодійних асоціацій ARCOIRIS ONLUS, OCI, посольства України в Італії, Світового конгресу українців та релігійної асоціації “Свята Софія”.

За інформацією представника місцевої громади українців Володимира Степанюка, вартість проекту складає близько 4 тисяч євро, не враховуючи роботи скульптора. Армандо Лекка вирішив подарувати монумент на знак солідарності з українським народом.

monument-golodomoru-sardiniya

Другий ліворуч – скульптор Армандо Лекка. Фото Володимира Боровика

Це перший пам’ятник в Італії жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Загалом у світі налічується 13 таких пам’ятників.

Італія – одна з 23 країн, що офіційно визнали геноцидом українського народу.

Читайте також:
Рада просить світ визнати Голодомор 30-х років геноцидом. Наразі це зробили 23 країни (СПИСОК)

“Жнива диявола”. Голлівудські зірки знялися у фільмі про Голодомор. ТРЕЙЛЕР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна