Учасники громадських слухань з питань тероборони констатували прогрес військового керівництва

 

У четвер, 15 грудня 2016 року, в Києві відбулися масштабні громадські слухання з питань побудови територіальної оборони України за участю представників Генштабу ЗСУ та владних установ.

Їх результатом стало налагодження зв’язків та обмін досвідом між різними суб’єктами системи тероборони, а також підготовка звернення до вищого військового й політичного керівництва держави з конкретними пропозиціями щодо вдосконалення існуючого стану територіальної оборони та законодавчими ініціативами, спрямованими на якісне реформування цієї сфери.
Про це “Новинарні” повідомили в ГО “Рух сприяння територіальній обороні України”.

У зборах взяли участь більше 140 представників із 80 громадських об’єднань з усієї України, від Івано-Франківська до Луганщини. Також захід відвідали представники Генерального штабу Збройних сил, адміністрації президента України, секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Ради нацбезпеки та оборони України, вищих навчальних закладів.

Громадські активісти мали можливість отримати офіційну інформацію від фахівців Генштабу та командування Сухопутних військ, а також поставити питання та висловити свою точку зору щодо поточного стану територіальної оборони й можливостей для її вдосконалення.

Учасники зборів поділилися досвідом створення й функціонування підрозділів ТрО в різних регіонах України та заслухали інформацію про організації “Руху сприяння територіальній обороні”.
При цьому доповіді учасників були відібрані згідно до рейтингового голосування, під час якого самі активісти затвердили найцікавіші теми.

“Світовий досвід вказує на те, що найбільш ефективні системи територіальної оборони базуються саме на громадських об’єднаннях, і чим краще їм вдається консолідуватися, тим більш дієздатними є сили тероборони…
Даний захід став важливим кроком на шляху до об’єднання всіх громадських ініціатив, які опікуються територіальною обороною України та активно допомагають у формуванні підрозділів ТрО Збройних сил України”, – йдеться в повідомленні.

Цікавими стали результати опитування, яке провели організатори під час реєстрації учасників.

Так, стало відомо, що останнім часом кардинально змінився характер відносин між громадськими об’єднаннями в галузі ТрО та військовими комісаріатами. 70% респондентів повідомили, що мають конструктивний діалог із місцевими військовими комісарами, і лише 2,5% зазанчили, що військком відмовився співпрацювати.
Ще рік тому більшість громадських активістів скаржилися на небажання військкоматів співпрацювати у сфері територіальної оборони.

Слухання було організовано Рухом сприяння територіальній обороні України та радником начальника ГШ ЗСУ Альоною Вербицькою без залучення бюджетних коштів.

Читайте також:
Територіальна оборона: як громадські активісти роблять роботу замість військкоматів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна