ЄС узгодив завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Україною з урахуванням умов Нідерландів

 

Лідери країн Євросоюзу ухвалили документ, запропонований прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, який сприятиме завершенню процесу ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Про це йдеться в документі, текст якого опубліковано на сайті Ради ЄС.

“Завершення ратифікації угоди з Україною залишається найважливішою метою ЄС. … Ретельно вивчивши підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року щодо законопроекту стосовно схвалення Угоди про асоціацію, а також з урахуванням стурбованості, яка лунала перед референдумом і про яку повідомив прем’єр-міністр Нідерландів, Європейська Рада приймає до уваги рішення глав держав та урядів Європейського Союзу, мета якого – зняти ці побоювання, в повній відповідності з Угодою про асоціацію і договорами ЄС”, – сказано у відозві.

Наголошується, що Угода про асоціацію з Україною

  • не наділяє Україну статусом кандидата в члени ЄС, а також не створює зобов’язань присвоєння такого статусу Україні в майбутньому;
  • не містить зобов’язань гарантування колективної безпеки або іншої військової допомоги або підтримки Україні;
  • не надає українським громадянам або громадянам Євросоюзу, відповідно, права проживати і працювати на території, відповідно, держав-членів ЄС або України;
  • не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів ЄС для України.
  • Зазначається, що боротьба з корупцією займатиме центральне місце в зміцненні відносин між сторонами.

Сторони здійснюватимуть співробітництво в рамках боротьби з корупцією, зміцнення верховенства права і закону.

У документі також підкреслюється, що сторони зобов’язані виконувати свої зобов’язання згідно з Угодою про асоціацію, їх дотримання буде контролюватися.

Невиконання зобов’язань у крайньому випадку може включати призупинення будь-яких прав чи зобов’язань, передбачених Угодою.

ОНОВЛЕНО. “Це не було легко, це не було приємно, але це було необхідно, оскільки це дозволяє ЄС і надалі формувати об’єднаний фронт проти дестабілізуючої російської зовнішньої політики”, – сказав про ухвалення рішення прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, повідомляє AFP.

Втім, голландський прем’єр наголосив, що він не впевнений в тому, що парламент Нідерландів і після цього ратифікує угоду.

У Європейській раді наголосили, що метою Угоди про асоціацію є надання підтримки країнам-партнерам на шляху до становлення демократії, а тому завершення процесу ратифікації цього договору з Україною залишається найважливішою метою ЄС.

Як відомо, Нідерланди вимагали від Євросоюзу додаткових гарантій того, що угода про асоціацію не призведе до членства України в ЄС.
Нагадаємо, що Нідерланди залишалися єдиною країною-членом ЄС, яка не ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, оскільки нідерландські виборці не підтримали її на референдумі у квітні 2016 року.

Читайте також:
Нідерланди не мають наміру ратифікувати угоду про асоціацією між Україною та ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна