Навальний у разі перемоги проведе в Криму “нормальний” референдум

 

Російський опозиціонер Олексій Навальний у разі своєї перемоги на президентських виборах 2018 року має намір провести “нормальний” референдум в окупованому РФ Криму. Про це він розповів в інтерв’ю російському виданню РБК.

На запитання про те, що сталося з Кримом, – історична справедливість чи анексія, Навальний відповів так:
“Коли вас запитують: “як вас звуть?” – ви можете відповісти на запитання “так” чи “ні”? Так і тут. Коли ви ставите складне питання, на нього не можна дати простої відповіді. І в цьому полягає трагедія Криму, який зараз незрозуміло, чия територія. Але я можу сказати, що шлях вирішення проблем Криму повинен починатися з нормального референдуму, який там потрібно провести”.

“…Це невизнана територія. Для того щоб почати вирішувати ці проблеми, ми повинні мати якусь точку, від якої відштовхуватися, і цією точкою має стати з’ясування реального волевиявлення жителів Криму на найбільш чесному і найпрозорішому референдумі”, – заявив політик.

На уточнювальне питання: “Тобто це не історична справедливість і не анексія?”, Навальний зазначив:
“Та не існує ніяких історичних справедливостей. Сьогодні історична справедливість одна, а завтра історична справедливість інша. Для кримчан це одне, для кримських татар це все зовсім інше”.

Як відомо, 13 грудня російський опозиціонер, лідер незареєстрованої Партії прогресу, популярний блогер Олексій Навальний оголосив про намір балотуватись на виборах президента Росії 2018 року.

Він уродженець Московської області, має українське походження.
У 2014 році Навальний не підтримував незаконну окупацію Росією Криму, нагадуючи про зобов’язання Росії гарантувати територіальну цілісність України в обмін на відмову останньої від ядерної зброї.
20 березня 2014 року газета The New York Times опублікувала статтю Навального, в якій він просив ввести додаткові санкції проти “внутрішнього кола Путіна”, зокрема закликав західні країни заморозити фінансові активи та конфіскувати власність великих російських бізнесменів.. Фонд боротьби з корупцією Навального тоді підготував розширений список осіб для санкцій з боку Євросоюзу.
Але в жовтні 2014 року в інтерв’ю радіостанції “Ехо Москви” Навальний заявив, що хоча Крим було анексовано з грубими порушеннями міжнародного права, але на даний момент він є частиною Росії і в найближчому майбутньому до складу України не повернеться.

Читайте також:
Після розслідування катастрофи МН17 Путін відмовиться від підтримки бойовиків, – Навальний

Окупація Кримського півострова армією РФ почалася 20 лютого 2014 року. В цей час на посаді президента України ще перебував Віктор Янукович.
Слідством військової прокуратури України встановлено, що в окупації брали участь, зокрема, 31-ша окрема гвардійська десантно-штурмова бригада повітряно-десантних військ, 45-й окремий гвардійський полк спеціального призначення ВДВ Збройних сил РФ – військова частина 28 337, 18-та окрема гвардійська мотострілецька бригада, 58-ма армія Південного військового округу збройних сил Російської Федерації, 98-а гвардійська повітряно-десантна дивізія ВДВ – військова частина 65 451, 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія ВДВ РФ, 15-та окрема гвардійська мотострілецька бригада миротворчих сил Російської Федерації – військова частина 90 600.

На військовій техніці і формі російських військових були завчасно замасковані всі тактичні знаки.

Росія анексувала Крим і Севастополь на підставі незаконного референдуму, проведеного на півострові 16 березня 2014 року.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна