Шевченківський райсуд не обрав запобіжний захід Без’язикову, обвинуваченому в зраді

 

Шевченківський районний суд Києва 13 грудня не встиг визначитись із запобіжним заходом для полковника Івана Без’язикова, обвинуваченого у співпраці з бойовиками “ДНР” та російськими окупантами.

Як повідомляє ТСН, увечері під час судового засідання Без’язикова випустили зі спеціальної клітки до зали суду поряд із адвокатами. Невдовзі підозрюваному стало нібито зле, і його госпіталізували до однієї з київських лікарень.

Нагадаємо, у серпні Без’язикова звільнили з полону “ДНР”, а 12 грудня його затримали співробітники СБУ за обвинуваченням у державній зраді.

На суді адвокат підозрюваного зазначив, що підозра та обвинувачення складені на основі свідчень колишніх полонених Руслана Косинського й Павла Гаркавенка. За словами Без’язикова, Гаркавенко, який перебував із ним у полоні, надав неправдиві свідчення через психічний розлад.
“Він не хотів повертатися в Україну, це можуть засвідчити волонтери. Його доводилося стримувати від суїциду”, — сказав Іван Без’язиков.

Військовий стверджує, що свідчення Косинського теж неправдиві, оскільки після звільнення з полону у 2015 році під час очної ставки з СБУ Косинський нічого не сказав про “так звані злочини” Без’язикова.

Читайте також:
В СБУ розповіли, як Росія завербувала Без’язикова

Полковник Без’язиков відповів на звинувачення і в тому, що його бачили під час полону у військовій формі російського зразка та зі зброєю. Заперечувати, що це мало місце, він не став.
“Я ходив у військовій формі російського зразка, тому що в мене більше одежі не було. Тому що коли мене брали в полон, мій одяг розірвали на шматки взагалі”, – твердить військовий.

Він пояснив, що зброю йому дали нібито для участі в інсценуванні, метою якого було схилити до переходу на бік окупантів іншого полоненого, Руслана Косинського.

“Це було інсценування, щоби провести експеримент, чи піде майор Косинський на співробітництво з “ДНР”. На щастя, він не пішов, виявив твердість”, – наголосив підозрюваний.

Як повідомляла “Новинарня“, полковника ЗСУ, розвідника Івана Без’язикова звільнили з полону бойовиків 5 липня 2016 року.
Тоді повідомлялося, що житомирянин Без’язиков та ще два офіцери ЗСУ були схоплені бойовиками в серпні 2014 року при спробі забрати тіла українських військових, загиблих у бою з росіянами та від ударів “градів” під Степанівкою на Донеччині.

У полоні Без’язиков перебував неповні два роки.

Президент Петро Порошенко 6 липня перед фото- й телекамерами зустрівся зі звільненим полковником та його дружиною Маргаритою.
Порошенко розповів, що “операція зі звільнення Без’язикова з полону була непростою, адже Росія блокує процес обміну”.

Водночас для ЗМІ залишилося невідомим, на кого Без’язикова обміняли. Згодом з’явилося повідомлення, що бойовики відпустили високопоставленого військового без обміну.

13 грудня у СБУ повідомили, що Без’язиков був відомий серед бойовиків під прізвиськами “Луїз”, “Дядя Ваня”, “Полковник”, “Іван Ніколаєвич”.

Керівник апарату СБУ повідомив, що після звільнення з полону Без’язиков намагався влаштуватися не за своїм фахом до іншого військового закладу, де багато інформації, яка цікавить російські спецслужби.
Однак після його так званого “звільнення з полону” СБУ вже тримала полковника в полі зору і не дала йому змоги завдати якої-небудь шкоди інтересам України.

Щодо Без’язикова відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній організації).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна