Півсотні українських екс-полонених скаржаться на тортури ОРДЛО міжнародним інстанціям. 27 – перейшли на бік ворога

 

Майже півсотні українських військових, що перебували в полоні бойовиків на Донбасі, вирішили звернутися до міжнародних інстанцій через катування, які до них застосовували сепаратисти ОРДЛО. Про це на брифінгу 13 грудня повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

“47 колишніх полонених вирішили звернутися до міжнародних інстанцій через поводження з ними в полоні з боку бойовиків та російських найманців”, – сказав він.

“31 скарга вже направлена, в тому числі до Верховного комісара ООН з прав людини”, – додав Ткачук.

Керівник апарату спецслужби зазначив, що найбільшу жорстокість терористи проявляли до воїнів-десантників, артилеристів, спецпризначенців, розвідників, бійців добровольчих підрозділів.

До українських бійців у полоні застосовували такі тортури, як ампутація кінцівок, удушення через блокування дихальних  шляхів із застосуванням води або протигаза, ураження струмом, завдання опіків хімічними речовинами, погрози вбивством інших полонених, побиття гумовими палицями, залишення без їжі тощо.

За словами Олександра Ткачука, опитано 1402 військовослужбовця, більшість із яких засвідчили, що до них застосовувалися тортури для примушення до переходу на бік ворога.

Представник СБУ визнав, що 27 бійців, які опинилися в полоні, під тиском перейшли на бік ворога.

63 військових через катування були змушені дати згоду на співпрацю з російськими спецслужбами і повідомили про факт вербування СБУ, повідомив Ткачук.

Військова контррозвідка попередила 76 фактів вербувань українських військових російськими спецслужбами. “Всі вони не встигли передати інформацію кураторам”, – додав Ткачук.

Крім того, в СБУ показали відео свідчень бійців про катування. Зокрема, один із “кіборгів” свідчить, що його допитував чоловік із позивним “Чечен”, коли сам боєць перебував в підвішеному положенні. Чоловіків били прикладом, палицями по голові, нирках та інших частинах тіла, ламали ребра, імітували страту та ін.
Один з колишніх полонених розповів, що багатьох бійців з добровольчих батальйонів розстрілювали на місці, передає “Новинарня” з посиланням на “УП”.

Читайте також:
В СБУ розповіли, як Росія завербувала Без’язикова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна