Небайдужий до України Антоніу Гутерреш склав присягу як генсек ООН

 

Колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Гутерріш склав присягу генерального секретаря ООН, щоб офіційно замінити з 1 січня на цій посаді Пан Гі Муна, який керував ООН упродовж десяти років. Про це повідомляє сайт ООН.

Урочиста церемонія відбулася 12 грудня під час спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН.

Голова Генасамблеї офіційно повідомив Гутеррішу, що той призначається дев’ятим генеральним секретарем ООН на строк, який розпочинається 1 січня 2017 року і закінчується 31 грудня 2021 року.

Антоніу Гутерріш виголосив присягу і розповів про пріоритети на найближчі п’ять років.

Нагадаємо, 6 жовтня Рада Безпеки ООН одностайно підтримала кандидатуру колишнього прем’єр-міністра Португалії 67-річного Антоніу Гутерреша на посаду генсека. Генеральна Асамблея затвердила його 13 жовтня.

Всього на пост генсека претендувало 11 осіб, серед яких п’ять жінок.
Зокрема, серед кандидатів було шість осіб із країн Східної Європи, кандидата від якої поки жодного разу не обирали на посаду генсека.

Антоніу Гутерріш був прем’єр-міністром Португалії з 1995 по 2002 рік, а в 2005-2015 роках обіймав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців.

Україна підтримувала обрання Гутерреша генсеком ООН.
“Гутерреш добре розуміє, що відбувається на сході України”, – зазначав представник України в ООН Володимир Єльченко.

Читайте також:
Порошенко запросив в Україну нового генсека ООН, небайдужого до проблеми Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна