Суд виправдав керівника міліції, який у 2014 році здав Краматорськ бойовикам

Червонозаводський райсуд Харкова виправдав колишнього начальника Краматорського міського відділу міліції №1 Олександра Ковтуна, якого звинувачували у співпраці з “ДНР” та посяганні на територіальну цілісність України. Про це інформує “Новинарня” з посиланням на сайт “Четверта влада”.

Судді не знайшли в діях краматорського міліцейського начальника 2014 року складу злочину і вирішили звільнити його із зали суду.

При цьому про сепаратизм Ковтуна заявило багато свідків, також були очевидні факти, що підтверджували співпрацю підозрюваного з бойовиками.

В матеріалах справи вказується, що високопоставлений міліціонер 16.04.2014 приблизно о 7.30 прибув до перехрестя вул. Островського та вул. 20 років Жовтня в Краматорську Донецької області де проходило блокування руху колони 25-ї окремої повітряно-десантної бригади (військова частина А1126) місцевими жителями. Там він пред’явив своє службове посвідчення співробітника міліції військовослужбовцю зазначеної колони, зажадав скласти зброю і завантажити її в свій автомобіль. Не отримавши згоди від військовослужбовця на роззброєння, разом з невстановленими слідством особами до приїзду бойовиків під командуванням самопроголошеного мера Слов’янська, Ковтун підбурював місцевих жителів блокувати колону і вимагав від військовослужбовців здати зброю, військову техніку та перейти на бік “ДНР”, погрожуючи при цьому фізичною розправою.

Перед тим саме біля відділку Ковтуна було знято відоме відео 13 квітня 2014 року, на якому “ополченець” (насправді – російський військовий) наказує людям “відійти за поребрик”.

Сам Ковтун на суді факту своєї присутності в місцях блокування українських військових не заперечував, однак при цьому стверджував, що сам у блокуванні колон нібито участі не брав, а перебував там за наказом начальника Краматорського МВ ГУМВС України в Донецькій області “для забезпечення порядку”.

Як відомо, надалі Ковтун залишився в місті і працював під керівництвом бойовиків Стрєлкова-Гіркіна до звільнення Краматорська українськими військовими.

20 вересня 2014 року Олександр Ковтун був затриманий в Краматорську за звинуваченням у співпраці з терористами.

У жовтні 2014 року прес-служба МВС розповсюдила заяву, в якій йшлося, що підполковник міліції Олександр Ковтун “відповість за здачу БТРів ворогові”.

Однак, як стало відомо 12 грудня 2016 року, суд повністю виправдав обвинуваченого.

Як свідка Червонозаводський районний суд Харкова заслухав і дружину обвинуваченого Віру, яка заявила, що її чоловік, мовляв, є “патріотом України і ніколи не здійснював дій, спрямованих проти своєї країни”.

 Читайте також:
Суд на Харківщині посадив бойовика “ДНР” на 3 роки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна