Підсумки виборів у Румунії: народ підтримав націоналістів із корупційним шлейфом

 

На парламентських виборах у Румунії, які відбулися в неділю, 11 грудня, перемогла Соціал-демократична партія, що у ході виборчої кампанії використовувала націоналістичну і частково антиєвропейську та популістську риторику.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на дані ЦВК Румунії, на виборах до Сенату Соціал-демократична партія  (СДП) здобула 46,2% голосів (48 місць), до Палати депутатів – 46% (132 мандата).

Правоцентристська Національна ліберальна партія отримала 20,3% голосів до Сенату (10) та 19,9% до Палати депутатів (45).

Створений цього року центристський “Союз порятунку Румунії” здобув, відповідно, 8,5% (3) та 8,4% (14).

Демократичний союз угорців Румунії набрав по 6,3% в обидві палати парламенту (3 і 16 місць відповідно).

Альянс демократів і лібералів (АЛДЕ) – 6% і 6,3% (1 та 3 мандатів).

Партія народного руху екс-президента Траяна Бесеску замкнута шістку політичних сил, що подолали бар’єр 5%, здобувши 5,3% і 5,05% до двох палат.

Керівник Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня заявив, що СДП розпочне переговори щодо формування парламентської більшості з давнім союзником АЛДЕ.

“У найближчі дні СДП та Альянс лібералів та демократів розпочнуть переговори, щоб сформувати нову більшість у парламенті. Cьогоднішнє голосування ясно показує вибір румунів щодо майбутнього уряду”, – передає Reuters слова Драгні.

 

Досі при владі в країні перебував технократичний, євроорієнтований уряд, який було сформовано в 2015 році після відходу соціал-демократа Віктора Понти і його кабінету.
Прем’єр Віктор Понта, якого звинувачували в корупції, подав у відставку на тлі масових протестів після пожежі в нічному клубі в Бухаресті, де загинули люди.

Якби більшість голосів здобули ліберали і “Союз порятунку”, на посаду глави уряду знову претендував би Дачіан Чолош, колишній єврокомісар з питань сільського господарства і розвитку сільських районів. За рік його урядування було стабілізувано політичну та економічну ситуацію.

При цьому, як інформувала “Німецька хвиля”, представники Соціал-демократичної партії та медіа, які їх підтримують, у ході виборчої кампанії лаяли все, що, на їхню думку, є “чужоземним”, а не “щиро румунським”.

Чолоша вони називали маріонеткою Брюсселя і масоном, президента Клауса Йоганніса, який має німецьке коріння, – “несправжнім румуном”, а міжнародного фінансиста й філантропа угорсько-єврейського походження Джорджа Сороса – “тим, хто стоїть за антирумунською змовою”.

За словами лідерів СДП, Національне антикорупційне відомство Румунії, яке успішно проводить розслідування проти корумпованих політиків і вже відправило кількох із них за ґрати, нібито керується з ЄС та США.

Однак виборців віддали перевагу соціал-демократам – “незважаючи на те, що колишній глава соціал-демократичної партії Понта потрапив у поле зору органів юстиції через корупцію, а нинішній лідер партії Лівіу Драгня був засуджений на два роки умовно через маніпуляції на виборах”, пише DW.

Читайте також:
Полторак домовився про розвиток співпраці в оборонній сфері з Румунією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна