Росія таємно намагалася посилити позиції Дональда Трампа під час виборів в США

 

Американські спецслужби вважають, що Росія таємно намагалася посилити позиції Дональда Трампа у виборчих перегонах. Американські чиновники заявили про це авторитетним американським виданням, пише ВВС.

У матеріалі сказано, що спецслужби мали “високий рівень упевненості” у тому, що Росія була причетна до хакерських атак під час виборів.

Але команда пана Трампа відкидає позицію ЦРУ, кажучи: “Це ті ж люди, які казали, що у Саддама Хусейна є зброя масового знищення”.

Російські посадовці неодноразово заперечували звинувачення у хакерстві.

У п’ятницю президент США Барак Обама наказав провести розслідування серії кібератак під час виборів, в яких звинувачують Росію.

Ці атаки були спрямовані на електронну пошту Демократичної партії, а також ключового помічника кандидата в президенти США Гілларі Клінтон.

У жовтні американські урядовці звинуватили Росію у втручанні в кампанію.

New York Times цитує високопосадових осіб адміністрації. Чиновники впевнені, що російські хакери проникали до комп’ютерних систем Національного комітету республіканців так само, як і до демократів, але не видавали інформації, яку отримали з ресурсів республіканців.

Спецслужби кажуть, що росіяни передали документи демократів WikiLeaks, повідомляє The Times.

Демократи жорстко відреагували на злам електронної пошти Національного комітету демократів і голови кампанії пані Клінтон Джона Подести.

Листи Подести опублікували WikiLeaks і розмістили в інтернеті.

Цитуючи анонімного “американського високопосадовця”, Washington Post повідомляє, що “спецслужби виявили осіб, які мають зв’язки з російським урядом. Вони й надали WikiLeaks тисячі зламаних листів від Національного комітету Демократичної партії та інших, зокрема голови кампанії Гілларі Клінтон”.

Під час кампанії пан Трамп закликав Росію “знайти” електронні листи пані Клінтон, хоча пізніше сказав, що це був сарказм.

Демократи стверджували, що атаки були зумисною спробою нашкодити кампаніі Клінтон.

Представник Білого дому Ерік Шульц сказав, що президента Обама почав розслідування, “тому що сприймає це дуже серйозно”.

За його словами, США “прагнуть забезпечити чесність виборів”.

Поки що невідомо, чи доповідь спецслужб оприлюднять.

Читайте також:
Вибори в США: Клінтон випередила Трампа на 2 млн. голосів

Російські хакери і тролі, які впливали на вибори в США, можуть перекинутись на Німеччину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна