Дивовижна історія провалу Кин Хе. Чому парламент Кореї відправив у відставку президента

 

Парламенті Республіки Корея оголосив імпічмент президенту країни Пак Кин Хе.
Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на ВВС, рішення 9 грудня прийнято 234 голосами проти 56, включаючи кількох членів партії “Сенурі”, до якої належить Пак і яку вона раніше очолювала.

Голосуванню проти першої жінки – лідера Південної Кореї передували кілька тижнів викривальних заяв у корупційному скандалі. Він практично паралізував уряд та спричинив найбільші вуличні протести в історії країни – так званий “корейський Майдан”.

Прокуратура висунула обвинувачення в корупції Пак Кин Хе, її близькій подрузі та двом колишнім помічникам.

64-річна Пак Кин Хе вступила на посаду 25 лютого 2013 року. Вона консерваторка, займала жорстку позицію щодо Північної Кореї.

Як відомо, в жовтні 2016 року корейські ЗМІ написали, що протягом усієї каденції президент Пак Кин Хе перебувала під впливом близьких друзів, які в багатьох випадках диктували їй важливі політичні рішення та мали доступ до секретних документів.
У Кореї давно ходили чутки про те, що глава держави ігнорує думку членів адміністрації та експертів, радячись зі сторонніми людьми.

Серед них подруга юності – Чой Сун Сіль, з якою вони дружать із 1970-х рокуів. Її батько Чой Тхе Мін був одружений шість разів, сім разів змінював імена, займався підозрілим релігійним бізнесом, заснувавши власну церкву “Йонсеге”, що сповідує суміш християнства і традиційного корейського шаманізму.

Пак Кин Хе ще з юності тісно пов’язана з цією сектою, чим нібито й пояснюється готовність слухатися подругу в усьому. Лунали обвинувачення, що саме під впливом Чой було прийнято рішення про закриття промислового регіону Кесон та повне припинення економічного співробітництва з КНДР.

Два фонди Чой Сун Сіль активно отримували пожертви від великих фірм – формально на розвиток спорту та пропаганду корейської масової культури за кордоном, а насправді гроші йшли в кишеню керівництва. Коли скандальною ситуацією зацікавилися ЗМІ, був знайдений викинутий комп’ютер секретаріату Чой Сун Сіль, де містилися численні конфіденційні документи, які Пак Кин Хе передавала подрузі для ознайомлення і редагування, а також власне список дивних особистостей, які входили в найближче оточення президента, серед яких шаманки, ворожки, сектанти й жиголо.

На вулицях Сеула та інших міст пройшли низка багатотисячних маніфестацій з вимогою відставки президента.

Після цього Пак Кин Хе виступила із заявою, визнавши порушення і вибачившись перед нацією, а Чхве Сун Сіль була заарештована.

Пак перепросила за те, що “створила цей національний хаос через свою неуважність”.

Рейтинг президента з 33% у вересні впав до 5%, що стало найнижчим показником за всю історію Південної Кореї. У парламенті почалося обговорення імпічменту.

29 листопада 2016 року Пак Кин Хе звернулася до парламенту Південної Кореї з проханням відправити її у відставку, однак опозиція розкритикувала це звернення, назвавши спробою уникнути імпічменту.

Для припинення повноважень Пак Кин Хе за імпічмент повинні були проголосувати 200 з 300 членів парламенту. У опозиції та незалежних депутатів, які послідовно виступали проти Пак Кин Хе, було 172 голоси, чого бракувало для прийняття рішення. Однак ухвала стала можлива завдяки незадоволеним представникам правлячої партії “Сенурі” (Партія нових рубежів).

Без імпічменту прокуратура Південної Кореї не могла висунути Пак Кин Хе обвинувачення через її юридичний імунітет.

Тепер імпічмент Пак Кин Хе має затвердити конституційний суд країни.

На час розгляду справи повноваження президента перейшли до прем’єр-міністра Південної Кореї – це Хван Гьо Ан.

Читайте також:
Україна скасувала радянський “безвіз” для громадян КНДР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна