У Гамбурзі відкрився саміт міністрів закордонних справ ОБСЄ. Головні теми – Україна та Сирія

 

У німецькому Гамбурзі сьогодні, 8 грудня, відкривається дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ. Головну увагу на цьому форумі буде приділено ситуації в Україні та Сирії й боротьбі з міжнародним тероризмом загалом, повідомляє “Німецька хвиля“.

Напередодні зустрічі глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розкритикував дії Росії в Україні та виступив за посилення ролі організації у врегулюванні ситуації на українському Донбасі.

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим Штайнмаєр розкритикував дії Росії в  Україні, в тому числі незаконну анексію Криму.

“Після закінчення холодної війни здавалося, що в Європі питання війни і миру врегульовано раз і назавжди, проте російська анексія Криму повернула це питання на порядок денний”, – наголосив він.

На думку Штайнмаєра, ОБСЄ повинна стати місцем постійного діалогу та обміну думками, що було б “правильним європейським шляхом для подолання конфліктів”.

Крім того, з огляду на ситуацію в Сирії, Штайнмаєр закликав до “негайної паузи” в бойових діях у Алеппо, щоб забезпечити гуманітарною допомогою населення міста, яке протягом кількох місяців перебуває в облозі. Глава німецького МЗС також наголосив на потребі терміново відновити політичний процес мирних переговорів щодо Сирії.

У ніч із 7 на 8 грудня в Гамбурзі також відбулися переговори між держсекретарем США Джоном Керрі та Лавровим.

Як заявив по її завершенні Керрі, відбувся “обмін ідеями”, який слід продовжувати. Вранці міністри домовилися знову “звірити годинники”, уточнив глава Держдепу США.

У зустрічі візьмуть участь 50 міністрів закордонних справ та інших високопоставлених представників 57 держав-членів ОБСЄ.

Як повідомляється, дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ відбуватиметься на тлі високого рівня безпеки. Правопорядок забезпечуватимуть близько 10 тисяч поліцейських.

Німеччина головує в ОБСЄ до кінця 2016 року.

Раніше офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер зазначав, що на саміті у Гамбурзі може бути розглянуто питання про розміщення збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Читайте також:
Напередодні саміту ОБСЄ бойовики різко скоротили кількість обстрілів у зоні АТО

Меркель: Спершу – запуск виборів на Донбасі, потім – збройна місія ОБСЄ і контроль над кордоном

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна