Генерала Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану, суд залишив на посаді

 

Генерал-майор Володимир Гриняк, якого підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого 2014 року та триманні “чорної каси” силовіиків, залишиться на своїй посаді на час розслідування.
Таке рішення прийняв 7 грудня Печерський районний суд міста Києва, пишуть “Тексти“.

“Суддя Васильєва відмовила нам у задоволенні клопотання про відсторонення Гриняка. Він залишається на своїй посаді начальника управління з охорони громадського порядку Національної гвардії України”, – повідомив журналістці Ользі Худецькій прокурор Олександр Ковальчук із Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

Як писала “Новинарня“, під час Майдану-2013/14 Гриняк займав схожу посаду в міліції – був заступником керівника-начальником управління Департаменту громадської безпеки МВС.

Його підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого. Зокрема, за даними джерел, відомо про те, що він передавав накази від міністра Захарченка та Ратушняка відповідним підрозділам та їх командирам, а також керівникам нижчого рівня, зокрема Федчуку.

Департамент громадської безпеки спеціалізується в тому числі на роботі під час протестних акцій та масових заходів.

Окрім того, Володимира Гриняка підозрюють в позабюджетних винагородах силовиків на Майдані, в утриманні так званої “чорної каси”, через яку, за даними джерел у слідстві, пройшло близько 30 млн грн протягом грудня 2013- лютого 2014.

Напередодні, 6 грудня, ця ж суддя Наталія Васильєва відмовила прокурорам у взятті під варту Гриняка та віддала його на поруки депутатам Андрію Левусу та Михайлу Бондару з “Народного фронту”.

Євромайданівець Левус, один із керівників колишньої “Самооборони Майдану”, опублікував заяву під назвою “Брат за брата”, в якій пояснює своє рішення взяти на поруки генерала. Зокрема, у ній йдеться, що “Володимир був з нами в дні Майдану, і про це є багато свідчень і свідків”. Проте подробиць нардеп не надає.
Він також позитивно характеризує генерала через його участь в АТО й розбудові Національної гвардії. “Всі докази слідства побудовані на показах харківської “беркутні”, – зазначає Левус.

Водночас, за інформацією “Текстів”, за три роки розслідувань генерал Гриняк не надав показань слідству про події на Майдані.
За кілька днів до подачі клопотання про утримання під вартою слідчі поставили перед ним питання руба про те, чи він буде давати покази, і дали кілька днів все обміркувати. По завершенню строку роздумів Гриняк так і не надав свідчень.

Самі поручителі, яким нібито “зливав інформацію” Гриняк, за три роки також не знайшли нагоди поділитись цими даними зі слідством. “Лише один з поручителів був за цей час на допиті, і цінної інформації ним надано не було”, – повідомляють джерела.

Читайте також:
Генерала Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану,
відпустили на поруки депутатів “Народного фронту”

Найбільше звільнених “ментів” під час атестації – там, де в комісіях була адекватна громадськість, – Сініцин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна