Через обстріли повністю зупинився Авдіївський коксохім. Під загрозою теплопостачання міста

 

Авдіївський коксохімічний завод зупинив роботу. Після чергового обстрілу лінії розмежування він виявився повністю відключеним від електроенергії внаслідок обриву лінії електропередач. Про це повідомив генеральний директор підприємства Муса Магомедов.

“Ситуація на 11:35. Повна зупинка заводу і електро/теплогенерації. Досі немає дозволу СЦКК на початок ремонтних робіт. ДержНС і ОБСЄ поїхали об 11:00 через відсутність дозволу СЦКК. Енергетики ДТЕК готові приступити до роботи, але не можуть цього зробити без саперів і ОБСЄ”, – написав Магмедов у соцмережі.

Авдіївський КХЗ після обстрілу лінії розмежування тимчасово виявився відключеним від електроенергії в ніч з вівторка на середу. “…Авдіївка залишилася без подачі води. О 5:50 включили в роботу два водогрійних котла і подали тепло на місто, незважаючи на критичні залишки технічної води”, – повідомляв тоді Магомедов.

Енергетики ДТЕК і АКХЗ уточнювали місце пориву лінії електропередачі на Донецькій фільтрувальній станції, паралельно здійснювався пошук місця витоку технічної води.

“Всі проблеми не технічного, а військового характеру – через обстріл. Якщо проблема з технічною водою не буде вирішена, перше, що нам доведеться зробити, це відключити водогрійні котли. Вибір тільки між відключити тепло на місто і спробою зберегти завод або зупинити його, а місто зупиниться разом з нами. Зараз потрібна допомога ОБСЄ, СЦКК, ВЦА в організації безпеки ремонтних робіт. Термінова”, – резюмував Магомедов.

У четвер вранці в ефірі телеканалу “112 Україна” голова Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський визнав: “Вчора була досить критична ситуація не тільки з водопостачанням, але і з опаленням. Вночі у нас було до -14, але мигнуло світло, відключилася електроенергія на коксохімі, який фактично опалює більшу частину міста. Знадобилося приблизно 6 годин, щоб відновити опалення”, – сказав він.

Як відомо, Авдіївський коксохімічний завод – найбільше в Європі коксохімічне підприємство. Випускає 31 вид продукції, основним із яких є кокс для металургії.
Продукція поставляється як на українські підприємства, так і закордонним компаніям. На частку АКХЗ припадає 23% українського ринку валового коксу.

З початку бойових дій АКХЗ зупинявся 13 разів. Підприємство неодноразово було піддано масованому обстрілу. На його території розірвалося понад 320 снарядів, дев’ять працівників заводу загинули, понад 50 отримали поранення.

Читайте також:
Напередодні саміту ОБСЄ бойовики різко скоротили кількість обстрілів у зоні АТО

В “ЛНР” пояснили відключення води Україною: американці зомбують хімікатами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна