Генерала Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану, відпустили на поруки депутатів “Народного фронту”

 

Щонайменше п’ятеро народних депутатів із фракції “Народного фронту” та один нардеп від Блоку Порошенка просили Печерський районний суд Києва не брати під варту генерала Володимира Гриняка, якого підозрюють в організації штурму Майдану 18 лютого 2014 року й триманні “чорної каси” силовиків.
Зрештою його відпустили на поруки нардепів Андрія Левуса та Михайла Бондаря (“НФ”).
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на журналістку Ольгу Худецьку.

Засідання Печерського райсуду в справі Гриняка відбулося у вівторок, 6 грудня.

Під час подій на Майдані Володимир Гриняк був заступником керівника Департаменту громадської безпеки МВС.

“Нині Гриняк продовжує нести службу в аналогічному департаменті Національної гвардії. Як і раніше, в його обов’язки входить організація охорони громадського порядку під час масових заходів”, – пише Худецька в статті для “Текстів”.

Гриняка підозрюють в організації штурму 18 лютого увечері на Майдані.

“Він передавав вказівки від Захарченка та Ратушняка до інших підрозділів та їхніх керівників, зокрема до втікача Федчука”, – повідомило джерело у прокуратурі.

В офіційній підозрі щодо цього епізоду Гриняку інкримінують злочини, передбачені ст. 340 та 365 ч.3 Кримінального кодексу (назви статей – відповідно, “незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій” та “перевищення влади або службових повноважень”).

Окрім того, Гриняка підозрюють в організації схеми позабюджетного грошового винагородження “чорним налом” підрозділів силовиків на Майдані.

“Зараз встановлено, що фінансувався як мінімум “Беркут”, але, цілком можливо, в це були залучені й інші підрозділи, – зазначило джерело. – Загалом встановлено суму в 30 млн. грн., які в період з грудня 2013-го по лютий 2014 року пройшли через чорну касу”.

Щодо цієї діяльності діяльності Гриняку висунуто підозру за статтями 340 та 369 ч.3 (“пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі… якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб”) Кримінального кодексу України.

Нардепи ж із нинішньої владної коаліції стверджують, що Гриняк був “їхньою людиною” та “зливав їм інформацію”, пише Ольга Худецька. І тому, мовляв, заслуговує на те, аби не потрапити під варту на час слідства.

Проте, за даними джерел, Гриняк не співпрацює зі слідством, не надає свідчень, які б допомогли викрити злочини інших задіяних у справі осіб.

Серед нардепів, які вимагають взяти на поруки Гриняка – Андрій Левус. Він активіст Євромайдану, був керівником комендатури “Самооборони Майдану” (лідер – нинішній спікер ВР Андрій Парубій), координатор ГО “Вільні люди”). Також серед поручителів – Бондар, Висоцький, Соляр, Величкович із “Народного фронту” та Антонищак з БПП.

Як відомо, посаду міністра внутрішніх справ обіймає також “народнофронтівець” Арсен Аваков.

Адвокати потерпілих на Майдані та слідчі неодноразово підкреслювали, що МВС провалило внутрішнє розслідування подій та не допомагає слідству.

Адвокатка євромайданіців Євгенія Закревська зокрема пише: “Про всяк випадок хочу нагадати, що в період, описаних тут подій (силовий зрив беркутівцями допиту і затримання “чорної роти”, під кришуванням Авакова і Ко (весна 2014 року – “Н”)), відпущений на поруки нардепів-сотників Володимир Гриняк був начальником департаменту громадської безпеки МВС”.

Ухваливши рішення відпустили Гриняка на поруки двох нардепів, на нього поклали обов’язки не залишати місце проживання, не спілкуватись із свідком, здати паспорт.

Поручителям у залі суду вручили повістки на допит – слідство хоче дізнатись, чому Гриняк “такий дорогий” нардепам.

На 13 год. 7 грудня, та сама суддя розглядає відсторонення Гриняка від службових обов’язків у НГУ.

Читайте також:
Це 21.11 більше схоже на День перефарбованих опортуністів, – волонтер Сініцин

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна