Рада нарешті дозволила розривати контракти “рабів ЗСУ” “до кінця особливого періоду”

 

Верховна Рада таки дозволила військовослужбовцям розривати контракти, укладені “до кінця особливого періоду”.
За законопроект № 5337 на ранковому засіданні у вівторок, 6 грудня (в День Збройних сил України), проголосували 239 нардепів.

Згідно з документом, право на звільнення з військової служби отримують військовослужбовці, що проходять військову службу за контрактом, дію якого було продовжено понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації та які вислужили не менше 18 місяців з дати продовження дії контракту (ті, хто уклали контракт у мирний час).

Також – військовослужбовці, які уклали контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію та вислужили не менше 24 місяців військової служби (ті, хто уклали контракт в особливий період).

Такі особи можуть за бажанням продовжувати військову службу за новим контрактом, що укладається на умовах, передбачених частиною четвертою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, якщо вони виявили таке бажання.

Водночас, згідно з поправкою, прийнятою з голосу, звільнення відбудеться не одразу: на розробку порядку звільнення військовослужбовців відводиться 1 рік.

“Звільнення таких військовослужбовців з військової служби здійснюється у строки та в обсягах, визначених центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, не пізніше одного року з дня набрання чинності цим законом”, – сказано в законі.

Відповідні зміни внесено також до Кодексу законів про працю України та Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

 

Як повідомляла “Новинарня“, Верховна Рада 12 липня дозволила військовослужбовцям ЗСУ, які проходять службу на контракті під час дії в країні особливого періоду, при закінченні терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти або достроково розірвати його. Президент Петро Порошенко ветував його.

Мета закону – зробити юридично можливим звільнення військових (так званих “рабів ЗСУ”), які підписали контракти двох видів:

  • “до кінця особливого періоду”, думаючи, що війна триватиме рік-два. А вже йде третій рік “м’ясорубки”, і більшість хоче банально відпочити від армії. А не можуть. Таких бійців приблизно до 20 тисяч;
  • які підписали контракти ще до початку війни – це кадрові військові, яких зараз, в умовах того ж таки “особливого періоду”, Міноборони не має права звільнити. Таких, за різними підрахунками, до 7 тисяч.

У разі їх одночасного звільнення, та ще й одночасно з демобілізацією “шостої черги”, Збройні сили були б кадрово ослаблені.
Мета нового закону – зробити процес звільнення плавним, аби він не підірвав обороноздатність держави.

Читайте також:
“Раби ЗСУ”. Перед армією постала гостра проблема контрактників “на весь особливий період”

Фініш строкового призову: залучено 14 тис. новобранців. Контрактників уже 64,7 тис.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна