Найєм: Потрібно перешкодити створенню Держбюро розслідувань, підконтрольного команді президента

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

(FB)

Я спробую дуже просто пояснити одну проблему, яка може стати #зрадою, якщо ми не почнемо з цим нічого робити.

Я про Державне бюро розслідувань – новий правоохоронний орган, що остаточно перебере на себе функцію досудового слідства, яким зараз займаються органи прокуратури. За масштабом ДБР стане таким самим монстром, яким зараз є Генпрокуратура.

Відповідно до закону, в сферу діяльності ДБР входять розслідування злочинів вищих посадових осіб, в тому числі екс-президента, всього складу уряду і вищого керівного складу державних відомств. Крім тих, котрі відносяться до підслідності НАБУ. Крім цього, ДБР може ініціювати розслідування корупційних діянь відносно керівника НАБУ, САП, переважної більшості керівного й особового складу правоохоронних органів, податківців, митників і т.п.

Повноцінно цей орган повинен почати свою роботу в листопаді 2017 року. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням прем’єр-міністра відповідно до подання конкурсної комісії.

До комісії входять по три представники від президента України, від Кабінету Міністрів і від парламенту.

Так вийшло, що на даний момент в комісії немає жодного члена, який би представляв громадськість або громадянське суспільство.

Як наслідок, комісія стала місцем політичних домовленостей, в рамках яких ДБР має відійти під кураторство команди президента.

Ще недавно це була просто інформація й чутки. Сьогодні це практично підтвердилося. Кілька годин тому завершилося чергове засідання роботи конкурсної комісії, в результаті якої на наступний етап конкурсу пройшли 18 з 49 кандидатів.

Найбільшу кількість балів набрали:
– Олексій ГОРАЩЕНКОВ (8 балів) – помічник президента України;
– Ольга ВАРЧЕНКО (8 балів) – глава Управління процесуального керівництва, підтримки державного звинувачення і представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури (той самий, який прийнято називати департаментом “Кононенка-Грановського”);
– Анатолій МАТІОС (7 голосів) – головний військовий прокурор.

Таким чином, трьома фаворитами конкурсу є кандидати безпосередньо афільовані з президентом України і підвідомчим йому правоохоронним органом.

Нічого особистого, але це не просто збочення логіки процесу створення ДБР як незалежного органу, а й загроза подальшої узурпації правоохоронних органів політичними групами.

ЩО З ЦИМ РОБИТИ:
1. Не істерити.
2. За нашими підозрами, в складі комісії є як мінімум двоє членів, які не підтвердили свою вищу освіту, що є порушенням закону.
3. Спробувати донести до президента, прем’єр-міністра і парламентських фракцій загрозу підконтрольності ДБР хоч би кому.
4. Привернути до цього питання увагу ЗМІ, міжнародних органів і представництва іноземних держав.
5. Змінити склад конкурсної комісії з огляду на порушення при її формуванні.

Ми спільно з правоохоронної групою “Реанімаційного пакету реформ” вже почали цим займатися, склали стратегію й будемо відкрито повідомляти про свої кроки. У нашій невеликій команді – – Lena Sotnyk, Олександр Банчук, Maryna Tsapok, Zlata Simonenko, Andrii Sliusar, Eugene Krapivin і вся команда LEAD office (в тому числі Taras Guk, Vladyslav Vlasiuk та Nikita Lysenko).

Читайте також:
Цюприкіада поліцейської атестації.
Як екс-міліціонер хоче потрапити в Держбюро розслідувань і судиться з журналістами

Недолюстрований прокурор Києва претендує на пост директора Держбюро розслідувань, – ЗМІ

“Люди з орбіти Луценка”. Як обирали головного чистильника прокуратури
та які схеми з цим відкрилися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна