Трепак: Е-декларування може перетворитися на масштабний спосіб розправи з неугодними

 

Віктор Трепак
колишній перший заступник голови СБУ – начальник главку “К”

(FB)

Учора сталася знакова подія у сфері протидії корупції – НАЗК склало перший у своїй діяльності протокол про корупційне правопорушення.

Показово, що суб’єктом такого правопорушення визнано народного депутата України – Сергія Лещенка.

За даними тижневика “Дзеркало тижня. Україна”, у даному випадку НАЗК виконало завдання, яке перед ним поставила Банкова (АП). Цю версію також підтвердив сам народний депутат, який вказує на очевидну упередженість НАЗК у його справі – протокол склали навіть не вислухавши його пояснень та не дослідивши наявних у нього документів.

Якщо цю справу “веде” Банкова, то можна не сумніватися, що вказаний протокол успішно “пройде” через суд – “куратори” судової влади від АП докладуть до цього максимум зусиль.

Тим більше, що після цьогорічної так званої судової реформи їм зробити це буде не складно – суди активно “підганяються” під АП і фактично втрачають залишки своєї незалежності.

Ситуація з Сергієм Лещенком (я не берусь оцінювати суть висунутих йому НАЗК звинувачень, оскільки у даному разі річ не про це, а про принципи здійснення антикорупційної діяльності) може бути реальним прикладом втілення у життя тих ризиків е-декларуванням, про які я нещодавно писав у статті “Е-приховування та е-полювання“.

У цій статті, виходячи з нестабільної демократії, хиткої правової системи, відсутності незалежного суду, політично зорієнтованої правоохоронної системи (у т.ч. антикорупційних органів), низького рівня правової культури політичного керівництва, я припустив, що е-декларування може перетворитися на масштабний спосіб розправи з неугодними. З його допомогою можуть “прибиватися” парламент, суди, правоохоронні органи, органи виконавчої влади, взагалі знищуватися будь-які елементи незалежності.

Замість того, щоб зробити е-декларування дієвим засобом суспільного контролю над владою, існує великий ризик того, що його перетворять на інструмент влади для досягнення нею своїх цілей.

Це повною мірою стосується і ст. 368-2 КК (незаконне збагачення), конструктивні вади якої створюють передумови для “гумових” підстав її застосування на власний розсуд з урахуванням політичних та особистих уподобань. До того ж з грубим порушень базових засад правової системи та ігноруванням фундаментальних прав людини.

Про ці небезпеки я також писав у статті “Незаконне збагачення: кого і за що каратимуть”.

До речі, саме за статтею КК про незаконне збагачення ГПУ, яка вочевидь на сьогодні є політично залежним органом, розслідує кримінальне провадження стосовно факту придбання Лещенком квартири. Хоча, відповідно до КПК, розслідування такої категорії злочинів є виключною компетенцією НАБУ.

Знову ж таки, я жодним чином не вдаюсь у суть звинувачення по цій справі, а лише кажу про сумніви щодо об’єктивності правоохоронних структур, про наявність ознак виконання ними політичного замовлення.

Надзвичайно “прискіплива” увага практично всіх правоохоронних органів до “справи Лещенка” якось дисонує з їхньою млявою реакцією (якщо не сказати бездіяльністю) на корупційні прояви в діях інших вищих посадових осіб держави, зокрема тих, про які стало відомо днями… Переконаний, що по цим фактам правоохоронні органи такого завзяття виявляти не будуть.

Вказані обставини нівелюють нові антикорупційні засоби, перетворюючи їх в інструмент розправи з неугодними. Вони створюють ризик того, що владу очищатимуть за принципом “для своїх – усе, для чужих – закон”. Це принцип мафії. Якщо він спрацює, олігархія продовжить панувати в Україні.

Не хотілося б це визнавати, але судячи з усього, такий ризик починає справджуватися. І це лише початок реалізації нової “антикорупційної” політики в Україні, за якої боротьбу з корупцією буде примітивно використано як засіб боротьби за владу.

Ця політика спрямована виключно на досягнення особистих (приватно-корпоративних) цілей – утримання, збереження і примноження влади, убезпечення її нинішніх найвищих носіїв від відповідальності. Тому вона заздалегідь є приреченою.

Читайте також:
Трепак: Ініціатива Луценка нівелює ідею НАБУ як спеціалізованого незалежного антикорупційного органу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна