Порошенко у Варшаві: назвав Дуду другом і домовився про інституцію доброго сусідства

 

Президент України Петро Порошенко у п’ятницю, 2 грудня, здійснив одноденний робочий візит до Варшави на відзначення 25-річчя з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і Польщею. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Банкової.

Як відомо, Республіка Польща була першою державою в Східній півкулі, що визнала незалежність України після референдуму 1 грудня 1991 року.

“Польща для нас не просто стратегічний партнер, Польща для нас великий друг, так само як і президент Анджей Дуда – мій друг”, – наголосив Порошенко під час спільного брифінгу з президентом Польщі.

Глава держави подякував польському колезі за підтримку з боку Польщі українського народу у боротьбі проти агресора.

“Дуже важливо, що нарешті світ говорить однією мовою з Україною, і називає агресію Російської Федерації на сході нашої держави – агресією. Незаконну анексію українського кримського півострова – анексією. І демонструє абсолютно чітку і тверду солідарність з позицією України”, – зазначив Петро Порошенко.

У свою чергу Анджей Дуда зазначив: “Хтось знову намагається ділити Європу на зони впливу, порушуючи територіальну цілісність незалежної суверенної держави, якою є Україна. Переконаний, що не лише Польща, а вся міжнародна спільнота ніколи з цим фактом не погодиться. Польща сьогодні стоїть поряд з Україною”.

За його словами, великим завданням для Європи та усього світу є вирішення ситуації в Україні, але не шляхом замороження конфлікту, а шляхом повернення контролю Україною над всім кордоном.

Президент Польщі також запевнив в подальшій підтримці його країни в реформуванні України.

Петро Порошенко подякував за таку допомогу, зокрема нагадавши, що за основу української децентралізації була взята польська модель.

Глави держав домовились про проведення навесні наступного року засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, надавши відповідні доручення співголовам комісії.

Петро Порошенко окремо наголосив на ефективній українсько-польській співпраці у розбудові прикордонної інфраструктури. Президент подякував польському уряду за виділення кредиту 100 млн. доларів під 0,15% річних на 30 років з 5-річним пільговим кредитом на будівництво інфраструктури, доріг, пунктів пропуску.

За його словами, замість чотирьох пунктів будуть облаштовані ще чотири, які будуть нести спільний контроль.

“Це дозволить скоротити черги на українсько-польському кордоні. Особливо, враховуючи позицію щодо надання українцям найближчим часом безвізового режиму”, – зауважив глава Української держави.

Президенти України та Польщі також привітали підписання Угоди про співпрацю в галузі оборони.

Петро Порошенко відзначив ефективну військово-технічну співпрацю. За його словами, реалізація спільного литовсько-польсько-українського підрозділу ЛитПолУкрБриг є прикладом ефективної військової співпраці і координації дій в галузі безпеки.

Президент Польщі висловив сподівання, що найближчим часом, зокрема завдяки співпраці з міністрами закордонних справ, буде можливим ініціювання спільної польсько-української інституції доброго сусідства, яка будуватиме справжню атмосферу примирення та історичної правди між двома народами.

Україна і Польща будуть шукати поляків та українців, які рятували один одного під час Другої світової війни, повідомив у Варшаві Петро Порошенко, передає “Інтерфакс-Україна“.

“Я можу підтримати рішення президента Дуди про ініціативу по спільному пошуку людей, які свого часу рятували поляків і українців. Ми дали відповідні вказівки міністрам закордонних справ, і я сподіваюся, що на найближчому форумі істориків ми дамо старт цій ініціативі при повній підтримці президентів обох країн”, – сказав він на брифінгу.

Президент зазначив, що сторони домовилися робити все для зближення двох народів, а питання історичної справедливості – “це справа істориків, а не політиків”.

У свою чергу Дуда додав, що ця ініціатива спрямована на пошук історичної справедливості і на пошук тих осіб, які під час війни допомагали один одному.

“Це потрібно, щоб нагородити тих, хто в тяжкі часи, у війну, коли відбувалися болючі події з нашими народами на Волині та в інших місцях, де гинули поляки і українці, щоб цих людей, які показали милосердя, людяність, нагородити”, – сказав він.

Читайте також:
Дещиця: Польща залишається другом України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна