Кучма не бачить альтернативи Мінську й закликає телефонувати російським міністрам

Міністри закордонних справ країн “нормандської четвірки” навряд чи зможуть узгодити до кінця року проект так званої “дорожньої карти” з імплементації Мінських домовленостей.
Про це заявив журналістам у четвер, 1 грудня, екс-президент, представник України у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма в кулуарах першого Балтійсько-Чорноморського форуму “За діалог з довіри” в Києві.

“Я не бачу, щоб до кінця року міністри закордонних справ підписали якийсь такий документ, який відповідає на більшість наших питань. А головні питання для України – це питання безпеки, миру, тиші”, – заявив він.

Кучма наголосив, що ситуація в безпековій сфері наразі залишається дуже складною, незважаючи на різні раунди переговорів у різних форматах.

Екс-президент також прокоментував запитання, хто може замінити його в ТКГ.

“На це питання може відповісти президент України Петро Порошенко. Це його прерогатива. Кого він побачить, того і вирішить. Але поки що, бачте, таке питання не стоїть. Я зараз їду до Петра Порошенка”, – заявив він.

При цьому Леонід Кучма виступив за продовження мінського процесу і функціонування “нормандського формату”.

“Давайте використовувати найменшу можливість просувати мир, а будь-яка війна закінчується миром. Нам би хотілося швидше, не дай Бог нам залишити заморожений конфлікт”, – зазначив чільний учасник ТКГ.

За його словами, в Мінську вирішуються численні поточні проблеми Донбасу.

“У Мінську ми тільки розглядаємо і вирішуємо численні соціальні проблеми – економічні, гуманітарні. Там (на Донасі) живуть все-таки наші люди. Просто кинути їх напризволяще і сказати, що цей формат нічого не дає – багато розуму не треба”, – сказав Кучма.

Екс-президент констатував, що Володимир Путін виступає проти участі США в переговорах по врегулюванню конфлікту на Донбасі, зокрема в розрізі мінських угод.

“А хто може запропонувати інший формат? Я вам скажу, невже ви думаєте, що Порошенко, коли розглядав питання підписання Мінських угод, не хотів, щоб там брали участь США, Англія, і, може, навіть Китай, який підписував Будапештський меморандум? Але треба було згоду всіх сторін, в яких не було бажання цим займатися, такою проблемою”, – сказав він.

“Треба було спитати у Володимира Путіна, а чи згоден він, щоб брали участь США, я вам заздалегідь скажу – “ні”. Тому обирали з того, що можна було створити. Спочатку був “женевський формат”, а потім американці зникли звідти з цієї ж причини, і з’явився “нормандський формат”, – зазначив екс-Кучма.

При цьому він заявив, що навіть в умовах війни на Донбасі було б корисно, аби українські міністри телефонували російським для вирішення різних проблемних питань. Натомість, констатував Кучма, контакти між посадовцями двох держав фактично припинилися.

Як відомо, Леонід Кучма раніше заявив про бажання піти у відставку з посади представника України на переговорах у Мінську, однак повідомив, що його поки що нема ким замінити.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна