16 ракет на Херсонщині влучили в ціль. Турчинов і Порошенко задоволені. ФОТО, ВІДЕО

 

Випробувальні пуски керованих ракет середньої дальності на Херсонщині 1 грудня пройшли успішно.
Про це повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов після закінчення випробувань, передає прес-служба Радбезу.

За його словами, ракети підтвердили свої бойові характеристики і влучили в ціль.

“Ракетні комплекси, які випробувались можуть надійно вражати як повітряні, так і надводні цілі”, – наголосив Турчинов.

Він підкреслив, що навчання і ракетні пуски відбулись відповідно до затвердженої програми: “Тобто в точно запланований час і в точно запланованому місці”.

“Протягом багатьох років російська агентура та продажні керівники Міністерств оборони свідомо знищували систему протиповітряної оборони України”, – констатував Турчинов.
“Саме тому ці випробування були дуже важливими, тому що це дуже серйозний крок до відновлення протиповітряного захисту нашої країни”, – зазначив секретар РНБО.

Випробувальні пуски керованих ракет середньої дальності на Херсонщині

Як уточнив речник президента Святослав Цеголко, згідно з доповіддю міністра оборони і начальника Генштабу президентові, відбулося 16 пусків українських ракет.

“Усі досягли цілей. Завдання на сьогодні виконано в повному обсязі. Навчання Повітряних сил Збройних сил України продовжаться 2 грудня”, – додав речник глави держави.

Раніше в четвер Петро Порошенко заявив: “Пуски відбуваються у повітряному просторі України, над відкритим морем, у повній відповідності до міжнародного права. Повітряні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва”.

“Ще раз наголошую: єдина причина, яка зараз змушує нас проводити ці навчання – це необхідність постійно бути готовими до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда”, – підкреслив глава держави під час церемонії вручення відзнаки батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького 27-ї бригади Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

“Незважаючи на погрози Російської Федерації, ми сьогодні і завтра проводимо заплановані навчання. В тому числі і випробування керованих зенітних ракет, бо за 23 попередніх роки система протиповітряної оборони була знищена. І зараз наша з вами відповідальність побудувати повітряний захист Києва і всієї України. І ніхто нас не зупинить. Ми будемо діяти в інтересах безпеки українського народу і Української держави”, – сказав президент Порошенко.

Як повідомили перед тим у Міноборони, практична фаза контрольних льотних випробувань зенітних керованих ракет середньої дальності почалася 1 грудня на тимчасовому майданчику поблизу населеного пункту Олександрівка в Херсонській області (Білозерський район – “Н”).

viprobuvalni-puski-kerovanih-raket-serednoyi-dalnosti-na-hersonshhini-1-grudnya-02 viprobuvalni-puski-kerovanih-raket-serednoyi-dalnosti-na-hersonshhini-1-grudnya-2 viprobuvalni-puski-kerovanih-raket-serednoyi-dalnosti-na-hersonshhini-1-grudnya-3 viprobuvalni-puski-kerovanih-raket-serednoyi-dalnosti-na-hersonshhini-1-grudnya-4
<
>
Випробувальні пуски керованих ракет середньої дальності на Херсонщині 1 грудня. Фото: МОУ

Загальне керівництво випробуваннями здійснює командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов.

За випробуваннями спостерігає начальник Генерального штабу — Головнокомандувач ЗСУ генерал армії України Віктор Муженко.

З метою набуття бойового досвіду застосування зенітних ракетних систем, перевірки якості відновлених боєзапасів, у рамках проведення випробувань бойові обслуги підрозділів зенітних ракетних військ відпрацьовують практичні завдання з бойовими та імітованими пусками зенітних керованих ракет по повітряних цілях — безпілотних літальних апаратах типу ВР-3 “Рейс”, які імітують політ крилатої ракети.

Для забезпечення проведення практичної фази випробувань були вжиті всі заходи безпеки. Визначені час та висоти заборони використання повітряного простору. Поінформовано МЗС України та надані відповідні заявки і авіаційні сповіщення до Украероцентру.

“Повітряні стрільби проходять виключно у повітряному просторі України, над відкритим морем, із суворим дотриманням усіх норм міжнародного права”, – заявили в прес-центрі Командування Повітряних сил ЗС України.

Україна не збирається завдавати удару по Криму у випадку завдання Росією ракетного удару під час навчальних стрільб над Чорним морем. Про це сказав міністр оборони Степан Полторак у коментарі “Українським новинам“.

“Ні (не плануємо завдавати удару по Криму). У нас немає такої зброї, щоб стріляти по Криму”, – заявив він.

При цьому міністр наголосив, що Росія може становити загрозу для України: “Від Росії можна чекати чого завгодно. Вона непередбачувана”.

Як повідомляла “Новинарня“, на 1-2 грудня в повітряному просторі України на захід від окупованого Криму були заанонсовані українські навчання з ракетними стрільбами. Українська сторона видала відповідні НОТАМи щодо небезпечних польотних зон, які обурили Росію. Міноборони РФ видало ноту протесту з цього приводу.
“Істерика Росії про те, що Україна, порушуючи всі міжнародні угоди, в односторонньому порядку прийняла рішення щодо проведення ракетних випробувань у “суверенному повітряному просторі Російської Федерації”, позбавлена здорового глузду”, – заявив секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов, підкресливши, що відповідно до всіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки, і “в цьому районі Україна не планує проводити ракетних випробувань. Вся інша територія на захід від Керченської протоки є суверенним повітряним простором України”.

Згодом ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони України повідомили, що в разі проведення Україною ракетних стрільб у районі тимчасово окупованого Криму Росія погрожує Києву ракетним ударом.

Після цього в рамках підготовки до випробувань Командуванням Повітряних сил Збройних сил України було уточнено розміри небезпечної зони виконання пусків у північно-західній частині акваторії Чорного моря в сторону її зменшення”.

Читайте також:
Турчинов: Україна проводитиме ракетні випробування, попри ноти РФ

Україна не відмовиться від ракетних навчань над Кримом, попри погрози Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна