В Європарламенті пояснили, чому надали “безвіз” одним країнам, а Україна і Грузія мусять чекати

 

У Європарламенті не вважають політикою подвійних стандартів безпідставну затримку скасування візових режимів з Україною і Грузією на тлі завершення візової лібералізації для деяких інших країн, навіть без нового механізму призупинення.

Про це у Брюсселі заявила доповідач з питань візової лібералізації у Європарламенті Марія Габріел, коментуючи заплановану на 1 грудня ратифікацію законодавчим органом ЄС двосторонніх угод про скасування візових режимів із п’ятьма острівними державами в Океанії, зокрема із Кірібаті, Соломоновими островами, Мікронезією, Тувалу та Маршалловими островами, повідомляє “Укрінформ“.

“Я хочу сказати чітко: тут немає суперечностей. Коли йдеться про ці маленькі острови, то рішення щодо них вже були ухвалені раніше, але не цього тижня. Це різні ситуації, порівняно з Україною та Грузією”, – наголосила болгарський політик.

Габріел звзначила, що Європарламент зі свого боку на цьому етапі схвалив усі рішення для скасування візових вимог українцям і грузинам, а прив’язка цього процесу до нового механізму призупинення безвізових режимів, є ініціативою Ради ЄС.

“Я завжди дуже чітко заявляла, що немає сенсу безпосередньо прив’язувати механізм призупинення до безвізових режимів. Отже, як доповідач я продовжу наполягати на цьому”, – підкреслила європарламентарій.

Габріел акцентувала увагу, що новий механізм призупинення буде застосовуватися до усіх країн, з якими ЄС має безвізові режими, а відтак, за її словами, нинішня ситуація відносно України і Грузії не є політикою подвійних стандартів.

Водночас, слід відзначити, що безвізові режими ЄС з острівними державами почали тимчасово діяти одразу після підписання двосторонніх угод, тобто ще до затвердження Європарламентом.

Читайте також:
Тріалог ЄС щодо зупинки “безвізу” застряг через позицію Європарламенту

Європарламент визначився з датою розгляду питання механізму призупинення “безвізу”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна